Budi dio naše mreže
Izbornik

HRT sutra iz Solina na HTV-2 i HRA-3 prenosi misno slavlje i biskupsko ređenje mons. Ante Jozića

Zagreb (IKA)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 16. rujna u 9:55 na svom Drugom programu HTV-a (HRT-HTV2) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HRA3) izravno iz Solina prenosi misno slavlje i biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, izabranoga naslovnog nadbiskupa Cisse, apotolskoga nuncija u Bjelorusiji.

Nakon posvete 5. rujna ove godine, nova crkva Svete obitelji u Gospinu prasvetištu u Solinu svjedočit će tom povijesnom događaju, a u misnome slavlju biskupski red podijelit će Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Koncelebrirat će biskupi i nadbiskupi Crkve u Hrvata, apostolski nuncij u RH, provincijali i svećenici. Komentator i urednik prijenosa je Neno Kužina, redatelj: Neven-Mihael Dianežević a organizator Luka Zadravec.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje, ostaje do ožujka prošle godine.

Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija – Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine  u Vatikanu.

Crkva na Gospinu Otoku  koja je odabrana za svečanost biskupskog ređenja sagrađena je na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi gdje je počela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. Kako je to u prigodi posvete kazao nadbiskup Barišić, ona je znak zahvalnosti za 14 stoljeća hrvatskoga rodoslovlja te put i nada naše budućnosti. Crkva je projekt arhitekta Viktora Vrečka, glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Za teološko-umjetničko uređenje crkve zadužen je bio suvremeni umjetnik, slikar i kipar isusovac o. Ivan Rupnik.

Ključne riječi:
najava hrt