Budi dio naše mreže
Izbornik

HRVATI U EUROPI - EUROPA U

HRVATI U EUROPI

U nakladi kuće AGM iz Zagreba, počinje realizacija Europskog projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod imenom "Hrvatska i Europa - kultura, znanost i umjetnost".

HRVATI U EUROPI – EUROPA U HRVATSKOJ
HRVATSKA I EUROPA, kultura, znanost i umjetnost
projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
nakladnička kuća AGM Zagreb
U nakladi kuće AGM iz Zagreba, počinje realizacija Europskog projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod imenom “Hrvatska i Europa – kultura, znanost i umjetnost”. Riječ je o kapitalnom djelu hrvatske kulture na kojemu sudjeluje preko stotinu najuglednijih hrvatskih znanstvenika, opsežnom djelu u pet svezaka koje će se pojaviti na hrvatskom i engleskom, a potom, kako se očekuje, i na drugim europskim jezicima. U pet knjiga sustavno, pristupačno, znanstveno obrađeno i stručno dokumentirano prikazuje se veza Hrvata, Hrvatske i Europe. U vrijeme kad geslo “ulaska u Europu” ili “postanka Europom” postaje za mnoge jeftina parola ili skorojevićka potreba za vanjskim poistovjećenjima s nekim (često krajnje problematičnim) europskim pojavama, ovih pet tomova znanstvenog projekta potvrđuju i nedvojbeno dokazuju općepoznatu činjenicu da Hrvatskoj ne treba “postajati” Europom ili “ulaziti” u Europu, jer ona jednostavno već više od tisućljeća jest Europa. Ona tu pripada zemljopisno, povijesno, kulturnocivilizacijski i duhovno, a projekt “Hrvatska i Europa – kultura, znanost i umjetnost” pokazuje od kada, koliko i kako.
Prvi svezak obuhvaća rano doba hrvatske kulture, srednji vijek (VII-XII stoljeće), drugi svezak razvijeno srednjovjekovlje i renesansu (XIII-XVI stoljeće), treći pak doba baroka i prosvjetiteljstva (XVII-XVIII stoljeće), četvrti svezak razmatra vrijeme stvaranja moderne hrvatske kulture (XIX stoljeće) dok se u petom svesku nalaze teme vezane uz suvremenu hrvatsku kulturu (XX stoljeće). Svaki svezak ima 350 stranica na kojima se tekstom, fotografijama, crtežima, faksimilima i zemljovidima u boji, u formatu 23 x 30,5 cm, tvrdo uvezano u platneni uvez, prikazuje nazočnost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, hrvatskog duha u europskoj kulturi i civilizaciji, jednako kao i povratni utjecaji suvremenih europskih gibanja i strujanja u Hrvatskoj i među Hrvatima. Doprinosom Hrvata i Hrvatske europskoj kulturi i razvitku europske civilizacije, kao i potvrde stalne nazočnosti te kulture i te civilizacije u hrvatskoj povijesti, prvi put do sad tako sustavno i argumentirano, pregledno i znanstveno utemeljeno na jednom mjestu pokušavaju prikazati mjesto i položaj Hrvatske u povijesti Europe.
Prvi svezak već se pojavio iz tiska. U njemu se nalaze vrijedni znanstveni prilozi s likovnim materijalom u rasponu od tragova kulture i civilizacije na hrvatskom tlu prije dolaska Hrvata, preko doseljenja Hrvata sve do predromanike i glagoljaša, o povijesti, kulturi, znanosti, umjetnosti i najstarijim tragovima kršćanstva u Hrvata.
Knjigu je mogućno naručiti narudžbenicom koju prilažemo u ovom broju IKA VIJESTI popunjenom i upućenom na adresu AGM Mihanovićeva 28, 41000 Zagreb, Hrvatska. (DL)