Budi dio naše mreže
Izbornik

HRVATSKA FRANJEVAČKA PROVINCIJA SV. JERONIMA PROSLAVILA SVOJ DAN

Zagreb (IKA )

Zagreb, 1. 10. 1997. (IKA) - Hrvatski franjevci konventualci proslavili su na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, na Svetom Duhu u Zagrebu, gdje se nalazi sjedište ministra provincijala, dan zaštitnika Provincije. Prijepodnevni dio slavlja bio je obilježen

Zagreb, 1. 10. 1997. (IKA) – Hrvatski franjevci konventualci proslavili su na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, na Svetom Duhu u Zagrebu, gdje se nalazi sjedište ministra provincijala, dan zaštitnika Provincije. Prijepodnevni dio slavlja bio je obilježen zajedničkom liturgijskom molitvom i pjevanjem, a sudjelovala su sva braća i bogoslovi u samostanu Svetog Duha. U popodnevnim satima u Dvorani sv. Franje fra Marijan Žugaj, dugogodišnji ispovjednik u Svetom samostanu u Asizu, održao je prigodno predavanje “Mala braća – službeni istražitelji pravovjerja u hrvatskim krajevima do polovice 14. stoljeća”. Nakon kraćeg odmora, u istoj je dvorani prikazan dokumentarni video-film o prvome provincijskom susretu franjevačke mladeži, koji je održan u Cresu od 27. do 29. kolovoza ove godine. Film je snimio, montirao i uz popratni komentar prikazao fra Marko Puškarić, tajnik Provincije.
Misno slavlje u crkvi sv. Antuna na Svetom Duhu predvodio je provincijal fra Ljudevit Maračić u zajedništvu s dvanaestoricom svećenika iz različitih samostana Provincije. Fra Ljudevit u misi se prisjetio dvojice, u nedavnom potresu poginulih, članova samostana u Asizu, prikazavši za njih misno slavlje. U propovijedi je okupljenim vjernicima i svojoj subraći ukazao na primjer članova Provincije koji su proglašeni blaženima, svetima ili koji su umrli na glasu svetosti. Njihov životni primjer poticaj je na nasljedovanje, jer “uzaludno bi bilo sve imati i sve u životu ostvariti, ako ne postanemo sveti”, istaknuo je propovjednik. Pod svečanom misom četvorici bogoslova podijeljena je služba čitača (lektora), a trojici služba akolitata, službe koje prethode đakonskom ređenju.