Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski branitelj Werner Ilić svjedočio u petrinjskoj vojarni

Petrinja (IKA)

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ organizirala je u četvrtak 14. srpnja u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji gostovanje i svjedočenje hrvatskog branitelja Wernera Ilića u sklopu devetnice sv. Iliji

Povodom 20 godina od službenog osnutka ove kapelanije i 30 godina kako su 2. Gbr „Gromovi“ uzeli sv. Iliju za svoga zaštitnika organizirano je više događanja. Osim gostovanja Wernera Ilića i zajedničkih misnih slavlja, kapelanija je organizirala hodočašće 1. mb „Tigrova“ i 2. mb „Gromovi“ u 12 kilometara udaljeni Hrvatski Čuntić gdje je svetište Sv. Antuna koji je zaštitnik Tigrova.

Četvrti dan devetnice je započeo Misom koju je predslavio domaći vojni kapelan don Branko Čagelj, a na misi je bio i gost g. Werner. Nakon izmoljenih molitava devetnice uslijedilo je predavanje i svjedočenje na kojem je bilo više od sto pripadnika vojarne. Werner je umirovljeni brigadir hrvatske vojske, rođen i odrastao u inozemstvu, koji je na početku Domovinskog rata došao braniti Hrvatsku.

Služeći u hrvatskoj vojsci najviše su ga upoznali kao zapovjednika i instruktora. Jedan od razloga zašto je hrvatskoj javnosti u zadnje vrijeme postao poznat je taj što je s ratnim kolegom i prijateljem Martinom Cruiskshankom preveslao Atlantski ocean i Hrvatsku ubrojio među svjetske zemlje čiji su građani to uspjeli ostvariti.

Na početku predavanja sve prisutne je pozdravio don Branko i nakon riječi dobrodošlice kratko predstavio gosta. Ilić je počeo svoje svjedočanstvo upoznavajući prisutne kako je njegova obitelj morala u imigraciju i kako je odrastao u siromašnom getu Chicaga. Došavši u Hrvatsku 1991. aktivno se priključuje u borbi za samostalnost i obranu domovine, a tu je doprinijelo i njegovo vojno iskustvo iz vojnih škola SAD-a. Kao hrvatski vojnik prošao je većinu ratišta, da bi od utemeljenja Šepurina kao zapovjednik odgajao i usavršavao vojsku u „Središtu za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran.“ Nakon umirovljenja 2003. sa svojim znanjem i iskustvom radi za razne tvrtke koje se bave osiguranjem, a između ostaloga radio je i kao šef osiguranja Američke ambasade u Kabulu.

Svjedočeći o svome pothvatu da prevesla Atlantski ocean, istaknuo je da bez vjere u Boga ne bi uspio. Potaknuo je prisutnu vojsku da osim fizičke, psihičke i intelektualne spreme ne zaborave duhovnu dimenzije, jer bez nje neće biti potpuni. Rekao je da mu je krunica davala snagu u najtežim trenutcima veslanja. Izmolio je točno 500 krunica, rekao je. Uz vojni poziv, istaknuo je i svećenički koji jako cijeni, vjerujući da se ni jedno ni drugo ne može postati bez većeg poziva.

Govoreći o pothvatu prelaska Atlantskog oceana veslajući, rekao je da su krenuli 15. siječnja 2022. i do svog cilja veslajući 83 dana došli 22. travnja. Veslajući od Kanarskih otoka do Barbadosa, prešli su morski put od 6500 kilometara. Tijekom cijelog putovanja, skoro tri mjeseca, samo su dva dana imali lijepo vrijeme. I tada su imali nesreću da su se prevrnuli, ali su se kao iskusni ratnici uspjeli izvući, istaknuo je. Govorio je i o drugim teškoćama koje su ih zadesile tijekom putovanja.

Razlog zašto su se odlučili na poduhvat je kako bi iskazali zahvalu i čast svim hrvatskim braniteljima. Htjeli su poslati poruku da je domoljublje čast i privilegija te se ono živi svaki dan, a ne samo kada nama odgovara. Također, cilj putovanja bilo je i vijorenje hrvatske zastave te da se Hrvatska izdvoji u ligi oceanskih veslačkih velesila. Prisutnu mladu vojsku ohrabrio je da i dalje nastave ljubiti i služiti domovini, ali i da ne zaborave tolike žrtve i živote koje su branitelji dali da bi oni mogli nositi hrvatsku odoru. Werner je rekao da bez domoljublja ne bi uspjeli doći do cilja, a da im je bilo geslo: „Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega“. Na kraju je zahvalio što je mogao svoje svjedočanstvo i životno iskustvo prenijeti mladim naraštajima hrvatske vojske.

Na kraju svjedočanstva vojni kapelan je zahvalio uzvaniku što je izdvojio svoje vrijeme i podijelio svoja životna iskustva s vojskom. Nakon toga su se obratili i zahvalili gostu domaćini bojnici Krpan i Klarić, zapovjednici „Tigrova“ i „Gromova“. Gosta su odveli i pokazali mu spomen sobe „Tigrova“ i „Gromova“ te ukratko približili sadašnje djelovanje ovih postrojbi.

Uoči samog blagdana sv. Ilije klapa HRM „Sv. Juraj“ održat će koncert za građane Petrinje, a  na sam blagdan 20. srpnja će pjevati pod svečanom misom u vojarni.