Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2020./2021.

Rim (IKA)

Iz tiska je izišao 48. u nizu Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2020./2021. Predstavljanje, koje se po tradiciji činilo o proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića i susretu hrvatskih rimskih studenata, nije održano zbog pandemije koronavirusa.

U pripremi adresara sudjelovali su, uz rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Marka Đurina, svećenici studenti iz Zavoda: Matej Filipović, Dario Hrga, Gabrijel Kamber, Mišel Kovačević, Ivan Lukić, Ivan Marić, Toni Potrebić i Hrvoje Zovko. Adresar je grafički uredio svećenik Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Hačko, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Adresar na naslovnici ima fotografiju freske koju su izradili Antonio Viviani i Andrea Lilli između 1588. i 1590, a nalazi se na desnoj strani apside Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Ispod slike nalazi se natpis na latinskom koji tumači njen sadržaj: DE SACRIS LITTERIS DISSERIT CUM GREGORIO NAZIANZENO E BASIGLIO MAGNO (Rasprava o Svetom pismu sa svetim Grgurom Nazijanskim i Bazilijem Velikim).

Uvodnu riječ napisao je rektor Đurin, a posvećena je svetom Jeronimu u čast, jer se ovogodišnje izdanje adresara događa o proslavi 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja, zaštitnika Hrvatske crkve i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Rektor Đurin u uvodu, između ostaloga, posebno ističe dva Apostolska pisma pape Franje Aperuit illis i Scripturae Sacrae affectus, koja su objavljena u čast i o proslavi toga dalmatinskog sveca i crkvenog naučitelja te koja potvrđuju Jeronimovu iznimnu važnost i aktualnost za Crkvu u svakom vremenu. Osim toga, unutar adresara nalazi se cijeli odlomak iz pisma Scripturae sacrea affetus, kao i cjelovita propovijed Papina državnog tajnika kardinala Pietra Parolina koju je održao u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na svetkovinu sv. Jeronima 30. rujna 2020. te propovijed mons. Ratka Perića, umirovljenog biskupa Mostarsko-duvanjskog i Trebinjsko-mrkanskog izgovorenu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na svetkovinu sv. Jeronima 30. rujna 2015.

Adresar donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima, redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. U prvome dijelu adresara dakle može se pronaći osobne kontakte svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, instituta, novicijata i zajednica u kojima su smješteni. Osobit dio Hrvatskoga rimskog adresara odnosi se na kontakte redovnica koje su na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe. Zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu. Na zadnjim stranicama adresara, prije pregledno napravljenog abecednog kazala osobnih imena, su rasporedi liturgijskih slavlja i ispovijedanja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.