Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski umjetnici i intelektualci hodočastili svetom Josipu

Karlovac (IKA)

U nekoliko proteklih dana mjeseca rujna u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu hodočastili su Hrvoje Ljubić, akademski grafičar, zatim akademik Stjepan Damjanović, te akademski slikar Marijan Jakubin.

U Godini svetog Josipa mnogi Josipovi štovatelje rado hodočaste u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Tako su u nekoliko proteklih dana mjeseca rujna svetom Josipu hodočastili Hrvoje Ljubić, akademski grafičar, široj javnosti poznatiji kao autor sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali, zatim akademik Stjepan Damjanović, poznati hrvatskih jezikoslovac, te akademski slikar Marijan Jakubin, autor mnogih sakralnih ostvarenje prezentiranih u crkvama hrvatske.

Tom prigodom mons. Antun Sente, ml., rektor Svetište uz mnoge znamenitosti Svetište prezentirao im je tijek postavljanja mozaika u prezbiteriju rad Josipa Botterija Dinija koji prikazuje Rođenje Isusa Krista u najstarijoj tehnici slikarstva.

Zanimljivo je i to da su se tom prigodom umjetnici Botteri, Ljubić i Jakubin prvi put susreli u životu, unatoč tome što su neka njihova djela bila izlaganja za zajedničkim izložbama, te što su sva trojica poznati i priznati sakralni umjetnici.