Budi dio naše mreže
Izbornik

I na Tasmaniji se molilo za Vukovar i Škabrnju

Hobart (IKA)

U ponedjeljak 18. studenoga generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Petar Palić predvodio je misno slavlje u Hrvatskom katoličkom centru u Grantonu pokraj Hobarta, glavnog grada Tasmanije.

Suslavili su nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić i voditelj HKC Melbourne-Clifton Hill mons. Bosiljko Rajić, a sudjelovalo je pedesetak vjernika.

Na početku slavlja sve je pozdravio voditelj HKC Hobart vlč. Berislav Hunjski, 85-godišnji svećenik Riječke nadbiskupije, izrazivši radost zbog pohoda iz Domovine. Pozdrave je izrekao i predstavnik Zajednice Ivan Mamić, čiji su sinovi Marko i Ante ministrirali na misi.

Biskup Palić u homiliji je istaknuo tri povoda tome slavlju: proslavu spomendana posvete bazilike Sv. Petra i sv. Pavla, 27. obljetnicu posvete crkve Majke Božje, Kraljice Hrvata, u kojoj se okuplja hrvatska zajednica te spomen žrtava Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

Na temelju biblijskih čitanja, osobito iz Djela apostolskih, koje opisuju Pavlov boravak među različitim zajednicama, biskup Palić spomenuo je kako se i taj pohod Tasmaniji događa s ciljem utvrđivanja u vjeri male, ali vjerne i postojane zajednice Hrvata katolika u Hobartu.

„Izgradili ste svojim trudom i naporom ovu crkvu u kojoj se okupljate. Ali je važnija činjenica da ste vi živa Crkva i da se poput živog kamenja ugrađujete i izgrađujete živu zajednicu”, rekao je biskup Palić.

Spominjući žrtvu Vukovara i Škabrnje, biskup je sve pozvao na molitvu za sve branitelje kao i za sve civilne žrtve Domovinskog rata.

„Ponos i zahvalnost prema onima koji su za nas podnijeli žrtvu ispunja danas naše srce i budi u nama svijest odgovornosti za izgradnju bolje budućnosti i ove vaše domovine u kojoj sada živite, ali i zajedničke nam Domovine iz koje potječete”, naglasio je biskup Palić.

Na kraju euharistijskoga slavlja riječi zahvale i priznanja vlč. Berislavu za njegovo neumorno 33-godišnje služenje, unatoč visokoj dobi, izrekao je ravnatelj Markić, a biskup Palić mu je predao sliku bl. kardinala Alojzija Stepinca. Okupljenima se obratio i generalni konzul Republike Hrvatske Joseph Gene Petrić te ponudio suradnju i pomoć u svim konzularnim poslovima. Susret je nastavljen srdačnim druženjem uz obiteljski stol u župnoj kući.

Biskup Palić nastavlja svoj pohod australskim Hrvatima posjetom Wollongongu, Canberri, Brisbaneu, Adelaideu i Perthu, objavljeno je na Facebooku Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.