Budi dio naše mreže
Izbornik

Ilinje u Sincu

Sinac (IKA)

Svetkovina sv. Ilije proroka svečano je u Gospićko-senjskoj biskupiji proslavljen 20. srpnja u Sincu, župi Otočkog dekanata.

Središnju misu predslavio je umirovljeni svećenik Gospićko-senjske biskupije i nekadašnji župnik (od 1977. do 1986. godine) Sinca mons. Mile Pecić u suslavlju mjesnog župnika Andrije Kekića, upravitelja svetišta Gospe Krasnarske Stipe Zebe, župnika Rakovice, Drežnik Grada i Vaganca Dina Rupčića i umirovljenih svećenika Mile Rajkovića i Jure Ladišića. Glazbom je misu animirao župni zbor Sinca.

Propovjednik je u homiliji govorio o starozavjetnom proroku Iliji istaknuvši njegov otpor poganskom kralju Ahabu: „Ilijina revnost i borba za čistoću vjere pred naletom poganstva ostaje izazov za sva vremena. Njegovu proročku ulogu, obranu čistoće vjere nastavila je Crkva. Bog ne ispunjava naše lude želje nego svoj plan spasenja čovjeka. A u Kristu je Bog progovorio zadnju riječ: postao je čovjek. Umro na križu i razorio djela đavolska, pokopan uskrsnuo i otvorio svakom čovjeku šansu da bude dijete vječnosti.

Crkva je kroz povijest prošla mnoge progone ali ostaje vjerna Kristu. Ona je proročka u smislu što brani vjeru u Kristovo i naše uskrsnuće. U vrijeme komunističke diktature Crkva je bila poput Ilije svjedok vjere. Progoni je nisu oslabili nego ojačali.

Danas se pojavljuju, u demokratskom društvu, također lažni proroci, koji žele iskriviti vjeru Crkve. Treba nam Ilijina hrabrost da se suprotstavimo manipulacijama “oca laži” koji želi rastočiti vjeru Crkve. Sluge sotone tobože se bore za ljudska prava, za slobodu pojedinca. Kad ga odvoje od Crkve i vjere ostavljaju ga u praznini besmisla. Takvome ne dozvoljavaju da se obrati, dođe k sebi, nego mu sugeriraju da završi u besmislu, očaju, mraku a to je pakao. Uskrsli Gospodin nam je otvorio perspektivu vječnosti: smrt pobjeđujemo vjerom. Vjera je predanje u Božje ruke, u Božju svemoć. Bogu je sve moguće. Zato je vjera naša snaga koja pobjeđuje ovaj svijet. Hoće li naša Crkva danas imati Ilijine hrabrosti vjere?“ zaključio je mons. Pecić.

Popodnevnu misu predslavio je župnik Ličkog Lešća Ivica Miškulin.