Budi dio naše mreže
Izbornik

Inauguracija hodočasničke staze Camino južne Istre

Vodnjan/Fažana (IKA)

Inauguracija hodočasničke staze Camino južne Istre održana je u subotu 4. svibnja prvim organiziranim hodočašćem po jednoj od sedam dionica te nove staze.

Nakon okupljanja na Župnom trgu ispred vodnjanske župne crkve sv. Blaža, oko 600 hodočasnika propješačilo je 12 kilometara dugu stazu od Vodnjana do Fažane.

Upute sudionicima dala je direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj, hodočasnički blagoslov udijelio je vodnjanski župnik Damir Štifanić, a gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio u izjavi se u svom obraćanju osvrnuo na značaj tog novog duhovnog, ali i turističkog sadržaja za područje južne Istre. Posebno je naglasio kako će taj aspekt duhovno-turističkog sadržaja gostima, ali i domaćem stanovništvu, „još eklatantnije predočiti nasušnu potrebu očuvanja i poštivanja prirode, napose u kontekstu građevinskih projekata koji nerijetko na tim prostorima značajno narušavaju prirodne resurse“.

Sudionici su po do dolasku, prema prethodnoj prijavi, preuzeli vodu te bon za objed na cilju u Fažani, kao i bon za prijevoz autobusima natrag do Vodnjana. Hodočasnici svih uzrasta podijeljeni su u grupe koje su imale svoje pratitelje, a u slučaju potrebe na raspolaganju je bilo vozilo s medicinskim timom.

Camino ruta južne Istre pokriva 193 km i teritorijalno prolazi kroz dva grada i  četiri općine.

Camino ruta realizirala se na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama puteva Sv. Jakova.

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu.

Svi koji prijeđu Camino rutu dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova.

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Pečati donose motive župne crkve Majke Božje od Zdravlja u mjestu Hreljići (Župa Majke Božje od Zdravlja, Hreljići), Starog Raklja (Župa Rođenja Blažene Djevice Marije, Rakalj), Mutovrana (Župa sv. Marije Magdalene pok., Krnica – Mutovran), arheološkog lokaliteta Nezakcij (Župa sv. Ivana ap., Valtura), crkve Svetog Trojstva u Šišanu (Župa sv. Feliksa i Fortunata, mč., Šišan), Uvale Kuje u Ližnjanu (Župa sv. Martina biskupa, Ližnjan), župne crkve sv. Agneze u Medulinu (Župa sv. Agneze dj. i mč., Medulin), crkve sv. Foške dj. i mč. u Pomeru (Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije, Pomer), svjetionika Porer na pučini pored Kamenjaka (Župa sv. Lovre mč., Premantura), Mornaričke crkve (Župa Gospe od Mora, Pula), crkve sv. Antuna (Župa sv. Antuna Padovanskog, Pula), Augustovog hrama (Župa Uznesenja Marijina, katedrala, Pula), crkve bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, župne crkve sv. Kuzme i Damjana te crkve sv. Elizeja (Nadžupa sv. Kuzme i Damjana, Fažana), crkve Concetta (Nadžupa sv. Roka prezbitera, Galižana) crkve sv. Jakova ap. i sv. Foške dj. i mč. (Župa sv. Blaža, Vodnjan).

Ključne riječi:
Camino južne Istre