Budi dio naše mreže
Izbornik

Internet sjednica Predsjedništva CIM-a

Luxembourg (IKA)

Predsjedništvo CIM-a (Međunarodne organizacije za pastoral ministranata) „sastalo“ se putem „Cisco WebEx“ platforme u petak 15. siječnja. Sudjelovali su svi članovi: predsjednik kardinal Jean-Claude Hollerich, zatim članovi iz Luxembourga, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske.

Iz Hrvatske član predsjedništva je Josip Ivešić, koji je ujedno tajnik Odbora za ministrante u Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Sjednica je započela molitvom koju je predvodio kardinal Hollerich. Sjednicom je predsjedao zamjenik predsjednika Alexander Böthe iz Njemačke. Sjednica je bila na engleskom jeziku, te djelomično na njemačkom i francuskom (zbog samih članova). Nakon što je svaki član kratko izvijestio o trenutačnoj situaciji s korona krizom u njegovom okruženju (a vlč. Ivešić i o potresu koji je pogodio Hrvatsku), sjednica se nastavila prema dnevnom redu. Vlč. Ivešić izvijestio je o svemu do sada učinjenom u pripremi generalne skupštine svih članova CIM-a koja je trebala biti početkom ožujka ove godine u Splitu. Budući da se ne nazire kraj problema vezanih uz koronavirus, konferencija se ne može održati „uživo“, već će se održati online. Daljnji tijek sjednice bio je posvećen planiranju i organizaciji same konferencije: poziv, dnevni red, prevođenje, organizacija i drugo. Konferencija će se održati u predviđenom terminu, početkom ožujka ove godine.

U drugom dijelu sjednice razgovaralo se o Festivalu (slavljeničko-radnom susretu) voditelja i povjerenika za ministrante koji bi se održao od 25. do 28. kolovoza 2022 u Fatimi – Portugal, Svjetskom euharistijskom kongresu, planiranom za rujan ove godine (ukoliko bude moguće), hodočašću ministranta u Rim, koje je u planu 2024. Na sjednici su određeni i drugi termini: u srpnju i listopadu ove godine susret predsjedništva (prvi termin moguće online, a drugi vjeruje se uživo u Luxembourgu). Zatim generalna skupština CIM-a u ožujku 2022. u Luxembourgu, a Hrvatska je ponovni „kandidat“ za generalnu skupštinu 2023. Susret je završio zahvalnom molitvom.