Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju prof. dr. sc. Tatjane Buklijaš za Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Gošća u redovitome intervjuu u novome dvobroju Glasa Koncila je prof. dr. sc. Tatjana Buklijaš, hrvatska znanstvenica koja djeluje na Sveučilištu u Aucklandu na Novome Zelandu, a bavi se medicinom u povijesnom i antropološkom kontekstu.

Dr. Buklijaš govari o trenutačnim saznanjima o pandemiji koronavirusom, o današnjim uvjetima koji pogoduju brzom širenju zaraznih bolesti ali u odnosu na protekla stoljeća pružaju i neusporedivo veće mogućnosti borbe protiv njih, o optimizmu glede pozitivnog ishoda borbe protiv sadašnje pandemije i njegovim razlozima… Sugovornica nudi i „pogled izvana“ na hrvatsko zdravstvo, uočavajući njegove ne samo nedostatke nego i prednosti.

„Sada, uz svijest o tome da novi sustav mora okoliš, klimu, zdravlje i dobrobit ljudi staviti na prvo mjesto, a ne bogaćenje pojedinaca ili kompanija, imamo jedinstvenu priliku. Sve bismo to ionako morali napraviti zbog okoliša i klime, no ova nam kriza daje i poticaj i pritisak. Neke će grane ekonomije sigurno barem u kratkom roku patiti, poput turizma, ali i tu je prilika riješiti se elemenata koji su zapravo bili veća šteta nego korist, primjerice brodova na kružnim putovanjima“, kaže među ostalim dr. Buklijaš.

Govorila je i o vlastitom životnom i znanstvenom putu: „Iz Hrvatske me odveo slijed događaja, a ne čvrsta odluka o odlasku. No, zapravo sam stalno ostala u bliskoj vezi i vraćam se gotovo svake godine. U Hrvatskoj imam brojne suradnike i bivše studente. Danas digitalna povezanost čini svijet puno manjim i moguće je biti dijelom svjetskih zbivanja iz gotovo svakoga mjesta gdje se nalazili. Posebice u svijetu koji vrjednuje čist okoliš, samodostatnost u proizvodnji hrane, očuvanje životinjskih vrsta, dobru povezanost unutar ljudskih zajednica, bit će jako puno toga što preporučuje mladima Hrvatsku za ostanak u njoj.“