Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju s dr. Marinom Kovačićem za Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Povod za središnji intervju u novome broju „Glasa Koncila“ koji nosi nadnevak nedjelje 16. lipnja s dr. Marinom Kovačićem s osječkoga Fakulteta agrobiotehničkih znanosti sve su češći alarmantni glasovi u medijima o masovnom pomoru pčela u Hrvatskoj.

Ne želeći umanjiti taj problem, on ipak, razložno i znanstveno utemeljeno pojašnjavajući, smatra kako su ti tonovi senzacionalistički: „Upozorenja, iako pomalo bombastična, dobro su došla kako bi privukla pozornost šire javnosti na problem gubitka pčela koji je posljednjih 10-ak godina veći nego inače, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Stvarni uzroci gubitaka pčelinjih zajednica su sinergijsko djelovanje bolesti pčela, uporabe kemijskih tvari u zaštiti bilja, klimatskih promjena.“

U odgovorima spominje i niz drugih zanimljivih tema povezanih sa pčelarstvom o: statusu hrvatskoga meda u europskim okvirima i na europskom tržištu, budućnosti hrvatskoga pčelarstva, njegovoj niskoj otkupnoj cijeni zbog uvoza, pčelinjem ubodu koji mnoge plaši ali koji ima terapijski i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, pa i o pomalo nevjerojatnim programima u nekim zemljama u kojima se pčele treniraju za pronalazak eksplozivnih sredstava poput mina.