Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovac Damir Kočiš položio svečane zavjete

Zagreb (IKA)

O. Damir Kočiš položio je svečane zavjete u Družbi Isusovoj na svetkovinu Uzašašća Gospodinova pod misom u četvrtak, 21. svibnja u dvorani Srca Isusova uz Baziliku u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

Misu je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, uz koncelebraciju isusovaca i sudjelovanje braće iz isusovačke zajednice Rezidencije Srca Isusova u Palmotićevoj. Slavlje zavjeta nije se moglo održati u Bazilici Srca Isusova zbog oštećenja od potresa, a i broj nazočnih sudionika i gostiju bio je ograničen zbog protuepidemijskih mjera. Ipak, slavlju je izvrsnim pjevanjem i sjajnim izborom skladbi osobito pridonio Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“.

Sam čin zavjetovanja odvijao se poslije pričesti provincijala i pred podignutom hostijom i kaležom, Tijelom i Krvlju Isusovim. Nakon izrečene formule zavjeta o. Kočiš je pristupio oltaru i pričestio se, a zatim i ostali oci. Za to vrijeme zbor je pjevao molitvu predanja sv. Ignacija: „Uzmi Gospodine i primi svu moju slobodu…“. Specifičnost svečanih zavjeta su i obećanja koja se daju poslije mise, a što je i o. Kočiš učinio, a među njima je posebna poslušnost papi, koju isusovci izriču kao spremnost na poslanje u bilo koji dio svijeta gdje Sveti Otac smatra da je potrebo.

O. Damir Kočiš rodom je iz župe Goričan, u Međumurju. Rođen je 1981. u Čakovcu. Nakon školovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, u Družbu Isusovu je stupio 2000. u Splitu, a za svećenika je zaređen 2009. u Zagrebu. Teologiju je diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a filozofiju magistrirao na Sveučilištu u Innsbrucku. Djelovao je kao župni vikar u župi Srca Isusova u Zagrebu i kasnije u župi Sv. Ignacija u Sarajevu, kao ekonom Rezidencije Srca Isusova u Zagrebu, te voditelj izdavačke djelatnosti Filozofsko-teološkog instituta i promotor zvanja. Više je godina duhovnik Akademskog zbora „Palma“. Isusovci zadnje zavjete polažu nakon cijelog procesa formacije, što uključuje i postdiplomski studij, svećeničku pastoralnu praksu i tzv. treću probaciju, koju je o. Damir obavio u isusovačkoj zajednici u Opatiji.