Budi dio naše mreže
Izbornik

IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg (IKA)

U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu počeli su 4. veljače IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Molitveni program sastojao se od molitve krunice i mise zadušnice za 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo vjernika koje su jugokomunisti pobili u II. svjetskom ratu i poraću.

Misu je predslavio fra Ivan Landeka, ml. Suslavili su vicepostulator fra Miljenko Stojić i franjevci širokobriješkog samostana. Unatoč kišnom vremenu prostrana je samostanska crkva bila ispunjena vjernicima.

Fra Ivan se u propovijedi posebno osvrnuo na važnost molitve. „Dakle, da bismo mogli duhovno živjeti, potrebno je biti i ostati trajno povezan s Njim. A to se ostvaruje poglavito po molitvi, jer je molitva razgovor s Bogom. Upravo nas tome uče naši pobijeni fratri. Njihov život nam svjedoči o važnosti molitve. Uče nas da je molitva razgovor s Bogom i da samo po tom razgovoru i povezanosti s Njim možemo istinski živjeti. A među svim molitvama vrhunac je sv. misa na koju smo se okupili na ovom istom mjestu i u istoj crkvi gdje su se nekoć okupljali naši pobijeni fratri. Oni su ovdje molili, ovdje slavili euharistiju, ovdje su slušali Boga, ovdje su razgovarali s Njim i upućivali mu svoje molitve za narod koji im je bio povjeren, ovdje su poučavali učenike i mlade Božjem nauku, ovdje su se hranili Kristovim Presvetim Tijelom i Krvlju i ovdje su ta sveta otajstva drugima dijelili. Tako su duhovno rasli, sazrijevali i konačno dozreli za žrtvu mučeničke smrti.

Vjerujem da im je upravo ta povezanost s Gospodinom po molitvi i svakodnevnoj sv. misi dala snagu za vrijeme patnje i trpljenja, dala im snagu da radije prihvate trpljenje i smrt nego li da se odreknu svoje vjere, pripadnosti Crkvi i svome hrvatskom narodu.«

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti pod vodstvom župnika fra Stipe Biške, a misno slavlje animirali su članovi zbora Sv. Nikole Tavelića iz Dobrkovića pod vodstvom Marije Cigić.

Na kraju mise dodijeljene su nagrade na ovogodišnjem Nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca. Prva nagrada pripala je Ani Mariji Martinović iz Kočerina (Ljubotići) za literarni uradak „Pobijeni fratri”, drugu nagradu osvojila je Karmela Bašić iz Posušja (Broćanac) za rad pod nazivom „Pobijeni franjevci”, a treću nagradu također za literarni rad „Pobijeni franjevci” dobila je Klara Galić iz Širokog Brijega.

Na kraju misnog slavlja vicepostulator fra Miljenko Stojić zahvalio je svima koji su sudjelovali na Nagradnom natječaju, kao i onima koji pomažu Vicepostulaturi ovih dana. Posebno je istaknuo sljedeće:

„Vjernici iz Crnih Lokava, Mokrog, Knešpolja i Grada Širokog Brijega jučer su hodočastili od spomenika svojim pobijenima do našega ratnog skloništa i grobnice pobijenim fratrima ovdje u crkvi, simbolički ih tako povezujući. Hvala im na tomu. Opažam da ih je svake godine sve više i više.”

Misno slavlje putem radiovalova i interneta prenosili su Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Marija u BiH.