Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišla nova knjiga prof. dr. Snježane Šušnjare

Sarajevo (IKA)

U izdanju Franjevačkog medijskog centra „Svjetlo riječi” iz tiska je izišla knjiga prof. dr. Snježane Šušnjare pod nazivom „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti”.

Autorica Snježana Šušnjara dugogodišnja je suradnica Franjevačkog medijskog centra „Svjetlo riječi“ te su njeni tekstovi redovno objavljivani i još uvijek se objavljuju kao dio sadržaja iz područja društva u mjesečnoj reviji pod istim nazivom. Dio ovih tekstova o izazovima odgajanja s kojima se u današnjem svijetu susreću roditelji, prosvjetni radnici i odgajatelji, objedinjuje knjiga „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti”.

Prof. dr. Šušnjara je do sada objavila 3 knjige: Razvoj specijalnog školstva u Bosni i Hercegovini od 1958. do 1990. godine (2013.), Pedagoške mrvice (2017.) i Priče o nama (2022). Knjiga Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti nastavlja njen niz knjiga s područja pedagogije utemeljen na dugogodišnjem iskustvu pedagoškog rada s djecom i mladima te na brojnim istraživanjima provedenim tijekom tridesetogodišnjeg profesionalnog rada.

U knjizi se autorica bavi aktualnim temama i propitivanjem položaja mladih u modernom svijetu izmijenjenom naglim napretkom tehnologije i opterećenim stalnoj izloženosti društvenim mrežama, materijalizmu kao prevladavajućem sistemu vrijednosti, gubljenjem osobnog identiteta i raznim drugim narativima koji štetno utječu na psihički razvoj mladih i njihove osobne slobode. Autorica nudi svoja promišljanja o tome kako odgovoriti na postavljene izazove suvremenog svijeta i kako pomoći djeci i mladima da sačuvaju one vrijednosti koje moderno doba rapidno tjera na odbacivanje: duhovnost, moral, odgovornost i znanje.