Budi dio naše mreže
Izbornik

Izašao novi broj Matice

Zagreb (IKA )

Iz tiska je upravo izašao deseti broj Matice, časopisa Hrvatske matice iseljenika. Listopadski broj donosi pregršt zanimljivosti, susreta i događanja u hrvatskim zajednicama u europskim i prekomorskim hrvatskim zajednicama.

Bogatu Matičinu programsku godinu prate napisi o Školi folklora u Zadru Plesni običaji jadranskoga područja Snježane Jurišić, Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina u Koljnofu Perspektive obrazovanja mladih iz hrvatskih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe Marina Knezovića te članak o rujanskoj tribini u HMI-ju Ljetopis je promotor jezika panonskoga prostora Diane Šimurine-Šoufek.

Matica je bila prisutna i na 6. večeri Hercegovine u Posavini i 23. danima hrvatskoga filma u Orašju, na 21. rešetaračkim susretima pjesnika u slavonskim Rešetarima i na 40. obljetnici HKUD-a Fala iz švicarskoga Schaffhausena. Časopis donosi i povratničke priče južnoafričke Opatijke Katice Hauptfeld i leipziške Iločanke, današnje gradonačelnice, Marine Budimir. Važna vijest za Hrvate izvan domovine je, uz otvorenje šestoga diplomatskog predstavništva u BiH – konzulata u Livnu, i predstavljanje Registra hrvatskih subjekata izvan RH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u Zagrebu. Obljetničke teme tekstovima su popratili Branka Bezić Filipović, Karla Franić, Vesna Kukavica, Ljerka Galic, Aleksandar Vodopija i Naida Šehović. I u ovom, jesenskom broju Matice pišu kolumnisti Vesna Kukavica, Sanja Vulić, Šimun Šito Ćorić, Željko Holjevac i Zvonko Ranogajec.

Više svjetskih humanitarnih organizacija za ljudska prava javljaju da u svijetu nikada nije bilo toliko progonjenih kršćana kao danas, premda su u većini najmoćnije sile na ovoj zemlji barem deklarativno kršćanske zemlje. Danas je otprilike svaki deseti kršćanin na svijetu diskriminiran ili progonjen zbog svoje vjere – ukupno više od 200 milijuna. Kršćani ne mogu živjeti na miru u svojim domovima i domovinama, stalno su izloženi opasnostima, s ciljem da ih se uništi tamo gdje žive tisućljećima – upozorava svijet i direktor Open Doorsa za Austriju i Švicarsku Eric Lecomte. Tu je i procjena Međunarodnoga društva za ljudska prava i Međunarodnoga instituta za vjersku slobodu, oko 80 posto svih progonjenih na vjerskoj osnovi u svijetu su kršćani, a od ubijenih iz vjerskih motiva također 80 posto otpada na kršćane. Nedavno je i poznati američki istraživački institut Pew Research Center objavio studiju s rezultatima koji pokazuju da nijedna druga vjera na svijetu ne mora trpjeti tolike represalije vlasti i/ili socijalnih skupina kao kršćanstvo. To se danas događa u 128 zemalja, najviše na Bliskom i Srednjem istoku, kao i u afričkim područjima, pa sve do Sjeverne Koreje.