Budi dio naše mreže
Izbornik

Izdanje posvećeno fra Anti Crnici

Split (IKA)

Treći svezak biblioteke „Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja“ posvećen je fra Anti Crnici, istaknutom znanstveniku, crkvenom pravniku i povijesnom piscu.

Knjiga na 328 stranica podijeljenih u osam poglavlja i sedamdesetak naslova donosi oko sedamdeset naslova u kojima je opisan lik i djelo fra Ante Crnice. Napisao ju je prof. dr. fra Juraj (Jure) Brkan (73), a uredio dr. fra Ivan Macut. U predgovoru urednik Biblioteke navodi: da je 2019. godina ujedno pedeseta obljetnica od smrti ovog velikana uma i pera, „a što je sasvim dovoljan vremenski odmak da se sa znanstvene strane prosudi život i djelovanje ovog iznimnoga franjevačkog lika i neumornoga pisca“.

„Uz ovu obljetnicu, iznimno je važna i pedeseta obljetnica od proglašenja blaženoga Nikole Tavelića svetim iduće 2020. godine, a u procesu kanonizacije iznimno važnu, i rekli bismo odlučujuću ulogu, imao je upravo fra Ante Crnica. Naime, u službi vice-postulatora neumorno je radio kako bi Sveta Stolica blaženoga Nikolu Tavelića proglasila svetim. Nažalost, taj dan Crnica nije doživio. Preminuo je godinu dana ranije. Ipak, sigurni smo, u nebeskoj se slavi zajedno sa svetim Nikolom Tavelićem tom proglašenju itekako radovao“, istaknuto je u predgovoru.

Ključne riječi:
fra Ante Crnica