Budi dio naše mreže
Izbornik

„Izgubimo li zahvalnost, onda smo izgubili sjećanje“

Split (IKA)

U župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu u utorak 22. listopada svečano je proslavljen spomendan sv. Ivana Pavla II., suzaštitnika župe.

Na sam blagdan, u utorak 22. listopada, nakon molitve krunice svečano misno slavlje predvodio je magistar isusovačkih novaka o. Hrvoje Mravak, u suslavlju župnika don Bože Plazibata, umirovljenoga svećenika don Anđelka Dukića i novaka don Borisa Jozića. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor, a poslanice su čitali isusovački novaci Ivan Buneta i Bruno Vučković.

Na početku misnog slavlja propovjednik je upozorio: „Izgubimo li zahvalnost, onda smo izgubili sjećanje“. Vjernicima je pokušao približiti jasnoću koju je Ivan Pavao II. crpio u Evanđelju, gdje je pronalazio snagu za sve, naglasivši „kako se Ivan Pavao II. otvorio Duhu Svetom. Kada je bio izabran za papu, vidio je misiju ispred sebe koja ga nadizala… Koliko je samo pred njim bilo problema iz cijelog svijeta, i svjetovnih i crkvenih, i da nije imao Duha Svetoga, izgorio bi…“

U središte propovijedi stavio je razmatranje „Devetnice sv. Ivana Pavlu II.“ kroz koju je prikazan cijeli njegov život, pojasnivši da se papa Ivan Pavao II. predao Gospi, bio je zagovornik mira, ekumenizma, navjestitelj Evanđelja, poticatelj mira, ljubavi i oprosta, volio je mlade, naviještao Božje milosrđe, branio obitelj, svjedočio ljepotu starosti… Zaključivši propovijed riječima “Jesmo li zahvalni sv. Ivanu Pavlu II.? Jesmo li zahvalni za Domovinu? Molimo sv. Ivana Pavla II. da budemo milosrdni prema sebi, tako ćemo ljubiti svoj grad, svoju zemlju, svoju Dalmaciju, svoju Hrvatsku i sve one koji su oko nas i one koji ne bi htjeli da postojimo“, poručio je o. Hrvoje.

Župnik je zahvalio propovjedniku i ostaloj braći svećenicima, te posebno župnom zboru i svim župljanima i hodočasnicima koji su se trodnevnicom pripravljali za proslavu sv. Ivana Pavla II. Na kraju je o. Hrvoje udijelio svečani blagoslov svim vjernicima i hodočasnicima.

U prigodi proslave održana je trodnevnica s krunicom, koju je prvog dana predvodio župnik don Božo Plazibat, drugog dana župni vikar don Pero Badrov i trećeg dana don Ivan Zovko, župni vikar na Pujankama u Splitu.

U sklopu trodnevnice i blagdana sv. Ivana Pavla II., u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj održan je prvi Festival klasične glazbe pod nazivom „Glazbene večeri na Visokoj“, kojeg je pokrenuo prof Andro Čalo. Prvog dana Festivala održan je „Koncert orguljske glazbe“ na kojemu je nastupio prof. Mario Perestegi. Drugoga dana održan je „Koncert komorne glazbe“ na kojemu je nastupio trio „ConCerto“ (sopranistice Branka Pleština Stanić i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov). Trećeg dana održan je „Koncert zborske glazbe“ na kojemu je nastupio Mješoviti i Ženski pjevački zbor „Camerata Vocale Split“ pod ravnanjem Sare Dodig-Baučić.