Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao listopadski broj časopisa Marija

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkoga marijanskog časopisa „Marija“ za mjesec listopad.

Na naslovnici novog broja je slika Gospe s Djetetom (rad akademskog slikara Marijana Dadića iz Düsseldorfa, a zadnja korica posvećena je novoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku na otoku Ugljanu. Na unutrašnjoj strani prikazana je povijest crkve, a na ovitku je njezina fotografija.

Nakon što se svijet još nije vratio u uobičajenu svakodnevnu kolotečinu kako se očekivalo pa urednik fra Petar Lubina u uvodnoj riječi upućuje kako se vjernici trebaju postaviti u situaciji koju proživljaju: poput sv. Majke Terezije kojoj je, kad je pošla u misije, majka rekla neka pruži ruku Isusu i pusti da ju on vodi.

Započela je još jedna školska i vjeronaučna godina. Uredništvu je na srcu novi naraštaj koji stasa u život pa je zabrinuto kako će ga odgojiti i pružiti mu prikladnu naobrazbu. Obitelj je kutak u kojem dolazimo na svijet i stječemo najvažnije upute u život i rad pa časopis iz Papinih govora donosi odlomak iz kateheze o obitelji. Tu je i Papina molitva Gospi kao ženi slušanja, odluke i djelovanja koja će posebno biti od koristi majkama. U marijanskom razmatranju Ivan Bodrožić predstavlja bl. Djevicu Mariju kao vrsnu odgojiteljicu i učiteljicu. I zaraza koja se širi kao i toliko toga što prouzrokuje nered u prirodi potaknuli su don Stanka Jerčića da čitatelje, u svom pjesničkom oduševljenju, upozna s duhom sv. Franje Asiškoga, zaštitnika ekologije, kako bi imali više smisla, ne samo za zbivanja u svijetu, nego i za sve stvoreno uopće te o tome poveli računa.

Da se znanost nikad nije protivila vjeri, svjedoči i zgodica s poznatim znanstvenikom Louisom Pasteurom. Dinko Aračić predstavlja Anđelu Merici, utemeljiteljicu uršulinki, kao utemeljiteljicu nove i drukčije redovničke družbe u Crkvi, koja se posvetila opismenjavanju i odgoju djece. Fra Ante Branko Periša opisuje poznatu veoma staru sliku Gospe Hraniteljice iz staroga koptskog samostana, a Miljenko Sušac središte kršćanskoga duhovnog života.

Danijela De Micheli Vitturi piše o običajima koji se mijenjaju i zašto se mijenjaju, a Kamenko Jolić na središnjoj dvostranici obrazlaže „čemu tri nova zaziva u Lauretanskim litanijama“ koja je Papa nedavno dodao. P. Lubina razgovara s Marijom Kolak, Hrvaticom koja živi u Berlinu u Njemačkoj, a Papa ju je imenovao u Vijeće za ekonomiju Svete Stolice. Članak u rubrici „Moja djeca i ja“ pokazuje na primjeru Dana kruha kako zakon o diskriminaciji ubire malo-pomalo svoje žrtve, pa tako škole ostaju bez svećenika i blagoslova kruha za taj dan jer to pojedincima – smeta, a vjernička većina šuti.

Nikola Kuzmičić piše o molitvi za nerođene, Kristian Stipanović o intervjuu sv. Luke Evanđelista s Gospom, a Silvana Dragun o nužnosti slijeđenja Marijine zvijezde. Osim toga časopis donosi kratka razmatranja uz otajstva krunice prilagođena za trenutnu situaciju, savjete kako stare učiniti sretnima, misli o Gospi sv. Pija iz Pietrelcine, šale te vijesti iz domovine i svijeta.