Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlaganja kardinala Taglea na vatikanskom samitu posvećenom zlostavljanju maloljetnika

Vatikan (IKA)

Nakon kratkog pozdrava kojim je papa Franjo otvorio sastanak na vrhu o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane pripadnika klera pod naslovom „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile održao je prvo izlaganje na Susretu na temu „Miris ovaca. Upoznavanje s njihovom boli i ozdravljenje njihovih rana u središtu je pastirove zadaće“ .

U svom govoru kardinal Tagle – koji je na trenutke bio vidno ganut – priznao je kako „rane žrtvama zadali smo također mi biskupi“.

Zlostavljanje maloljetnika od strane zaređenih službenika nije ranila samo žrtve, nego i njihove obitelji, svećenstvo, Crkvu, šire društvo, biskupe ali i počinitelje. Ali, to je također istina, ponizno i puni žalosti priznajemo da smo i mi biskupi otvorili rane na žrtvama i cijelom Kristovom tijelu. „Izostanak odgovora na patnju žrtava s naše strane, do te mjere da smo ih odbacivali i prikrivali skandal da bi se zaštitilo zlostavljače i instituciju, duboko je ranilo naše vjernike, ostavivši duboku ranu u našem odnosu s onima kojima smo poslani služiti“.

Pravda je nužna, ali ona sama neće iscijeliti ljudsko srce u potpunosti. Ako želimo služiti žrtvama i svima koji su ranjeni u ovoj krizi, moramo ozbiljno uzeti njihove rane, ogorčenost, bol i potrebu za ozdravljenjem. Ogorčenost može biti poput bolesti koja polako ali sigurno zarazi ljude, sve dok im ne ubije entuzijazam i svu energiju, rekao je filipinski kardinal.

Usmjerenje na pravdu i oproštenje pokazuje nam pravi odgovor: Moramo se usmjeriti na oboje. Što se tiče žrtava, moramo im pomoći izraziti njihove duboke boli i pomoći im od njih ozdraviti. Što se tiče počinitelja, moramo služiti pravdi, pomoći im da se s istinom suoče bez racionalizacije, ali u isto vrijeme ne zanemariti svoj unutarnji život i njhove vlastite rane.

Po primjeru Uskrslog Gospodina i Njegovih učenika, gledamo i dodirujemo rane žrtava, njihovih obitelji, krivih i nevinih svećenika, Crkve i društva. Gledajući Isusa ranjenog izdajom i zloporabom moći, vidimo rane onih koje su ranili oni koji su im trebali služiti. U Isusu možemo iskusiti milosrđe koje čuva pravdu i slavi dar opraštanja. Crkva će, nadamo se, biti zajednica pravednih koja se rađa u zajedništvu i suosjećanju, i Crkva koja želi nastaviti misiju pomirenja s ranjenim svijetom u Duhu Svetom.

„Ako želimo izliječiti žrtve, moramo ozbiljno shvatiti njihovu ljutnju i bol i trebamo nastaviti pratiti one koji su povrijeđeni, graditi povjerenje i tražiti oprost“, rekao je filipinski kardinal.

Prije izlaganja u Novoj dvorani Sinode emitirano je pet video svjedočanstava žrtava spolnog zlostavljanja.