Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlet korisnika Centra za prihvat beskućnika

Osijek (IKA/TU)

U subotu 12. listopada korisnici Caritasova Centra za prihvat beskućnika – Osijek, zajedno s djelatnicima i stručnim suradnicima, a pod vodstvom ravnatelja Caritasa doc. dr. Drage Tukara posjetili su Staru Gradišku, Cernik, Novu Gradišku i Strmac.

Bio je to jednodnevni izlet duhovno-edukativnog karaktera, na kojem su svi prisutni imali priliku čuti i vidjeti nešto o povijesti, kulturi i svakodnevici tog kraja. Izlet je počeo posjetom Staroj Gradiški, gdje je goste dočekao vlč. Mato Rukavina, župnik župe sv. Mihaela arkanđela. Sve prisutne proveo je kroz mjesto gdje je nekada bio kompleks Kazneno-popravnog zavoda, a uz to posjetili su i župnu crkvu izgrađenu u spomen više od 250 svećenika koji su u tijeku komunizma boravili u tom zatvoru.

Nakon Stare Gradiške put je nastavljen prema Cerniku, franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Petra. U sklopu samostana korisnici i njihova pratnja uz domaćina fra Josipa Šoštarića posjetili su Biblijsko-arheološki muzej, jedinstven u Europi.

Dio vremena odvojen je i za zajednički objed u Novoj Gradiški, a uslijedio je posjet specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael u Strmcu, gdje je goste dočekala ravnateljica Maristela Šakić, dr. med. spec. psih. i Janusz Fryderyk Giemula (fra Giovanni), mag. pharm., zajedno sa suradnicima – Mandicom Božić i medicinskim tehničarom Valentinom Šarčevićem. Prisutnima su predstavili način pružanja multi profesionalne usluge psihijatrijskim i palijativnim bolesnicima, te su predstavili i osnivače bolnice – Red milosrdne braće. Vodstvo bolnice, uz iznimnu gostoljubivost, prezentiralo je gostima aktivnosti usmjerene terapijskoj rehabilitaciji pacijenata i rezultate koje postižu, a susret je završio zajedničkim druženjem i okrepom.

Izlet korisnika Centra za prihvat beskućnika organiziran je u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s ciljem socijalizacije, rušenja predrasuda te bolje međusobne povezanosti korisnika i djelatnika.