Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba dječjih radova posvećena sv. Elizabeti i „Ružičnjak sv. Elizabete“ u Jalžabetu

Jalžabet (IKA)

Župa sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu proslavila je nebesku zaštitnicu u petak, 17. studenoga. Istoga dana u Župi je organizirana izložba dječjih radova te je posađeno sedam ruža oko crkve.

Za proslavu župnog blagdana vjernici jalžabetske župe pripravljali su se trodnevnicom od utorka 14. do četvrtka 16. studenog.

Prvi dan trodnevnice misu je predvodio vlč. Leonardo Šardi, župnik Župe sv. Josipa na varaždinskoj Banfici, a tema o kojoj je govorio bila je „Simbolika cvijeća u kršćanstvu“.

Drugog dana trodnevnice tema je bila „Srce daruje, a ruka izvršava“, a misu je slavio vlč. Petar Golub, župnik Župe sv. Bartola ap. u Bartolovcu.

Posljednji dan vlč. Matija Filipović, župni vikar Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, predvodio je misu i govorio o temi „Kruh koji se dijeli je slađi“.

Na sam župni blagdan 17. studenog slavljene su tri mise. Poldanju je predvodio dekan Istočnovaraždinskog dekanata i župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu preč. Stjepan Najman. Tom prigodom bio je i blagoslov kruha i ruža.

Popodne je otvorena izložba dječjih radova posvećena sv. Elizabeti u Pastoralnom centru župe Jalžabet. Župnik vlč. Matija Vonić rekao je kako su potaknuli učenike škole u Jalžabetu da nacrtaju lik sv. Elizabete te da je to prva ovakva izložba. Malu izložbu dječjih radova u poslijepodnevnim satima posjećivala su djeca s roditeljima te djedovima i bakama. „Djeca su se jako potrudila i stvarno su prekrasno nacrtali svoje radove. Uz djecu, na izložbi je sudjelovao i profesor Darvin Butković sa svojim radom, likom sv. Elizabete“, rekao je vlč. Vonić.

Nakon izložbe uslijedila je sadnja prvih sedam ruža pored župne crkve. Riječ je o „Ružičnjaku sv. Elizabete.“ „Sveta Elizabeta je noseći kruh siromasima bila uhvaćena od svog muža jednog zimskog jutra. Kad ju je pitao što nosi, ona se preplašila i kad je otvorila pregaču unutra su bile ruže, iako je nosila kruh. I to je čudo svete Elizabete“, posjetio je vlč. Vonić te pojasnio zašto su posadili ruže. „Mi smo ove godine posadili prvih sedam ruža i tako ćemo činiti svake godine dok ne posadimo ruže u krugu crkve jer je to simbol sv. Elizabete“, kazao je.