Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba fotografija na Trgu Svetog Petra „Women's cry“

Vatikan (IKA)

Ispod Berninijevih kolonada na Trgu svetog Petra nalazi se nova izložba fotografija koju među ostalima suorganizira vatikanski Dikasterij za komunikacije. Prefekt Paolo Ruffini nazočio je otvorenju izložbe u utorak 2. svibnja i istaknuo važnost slika u našem društvu, izvijestio je Vatican News.

Vapaj protiv ravnodušnosti“. Tim je riječima Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacije Svete Stolice, definirao izložbu „Women’s cry“ koja će se moći razgledati tijekom mjeseca svibnja na lijevoj strani kolonada na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Izložbu su osmislile i umjetnički je vode Lia i Marianna Beltrami za Svjetsku uniju katoličkih ženskih organizacija (WUCWO – The World Union of Catholic Women’s Organisations) u suradnji s Dikasterijem za komunikaciju Svete Stolice. Bit će otvorena do 28. svibnja, a prikazuje 26 snimaka osam fotografa iz različitih dijelova svijeta.

Svi bismo trebali ponovno otkriti jedni druge kao sestre i braća koji su dio iste sudbine. To je poanta izložbe. Fotografije ponekad uspiju ući u našu nutrinu, otvoriti nam oči srca, transformirati nas otkrivajući nam tajnu gledanja izvan pojavnosti. Slike žena su nijemi vrisak koji razbija apatiju. One hvataju patnju i tjeraju je da plače. Izložba otkriva ljepotu. I dopušta im da se ponovno rode. To je iskaz očevidaca o patnji i mogućem iskupljenju.“, kazao je prefekt Paolo Ruffini na otvaranju izložbe.

Pogledati svijet očima žene

Prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikaciju ističe da se „vapaj žena“ treba čuti. Izložba fotografija izaziva nas da vidimo svijet njihovim očima. I također da pogledamo u sebe. „Mi smo protkani onim što vidimo, što čujemo, što govorimo riječima i slikama. Ali također riskiramo da konzumiramo sve, riječi i slike“, rekao je Ruffini, ponavljajući Papine riječi iz njegove posljednje poruke za 57. svjetski dan društvenih komunikacija. „Živimo u paradoksu. Znamo sve, ili gotovo sve. A ne znamo ništa. Vidimo sve, ili gotovo sve. I ne vidimo ništa. Slike na izložbi ‘Women’s cry’ imaju snagu, moć da nas navedu da zastanemo, da pogledamo“, stoji u prefektovom govoru: „One nas zadivljuju i daju nam dinamiku. Nisu statične. Ne zamrzavaju trenutak. Izazivaju promjenu, posebno kod onih koji ih gledaju. Pokreću nešto što ne stoji. A to će sigurno biti drugačije sa svakim posjetiteljem, sa svakim pogledom. Ispituju nas. One ne daju odgovore, nego nas suočavaju s našom sljepoćom. One razdiru oklop licemjerja koji nas obavija. Ostavljaju nas bez riječi, ali promijenjene. Uistinu, svi smo mi braća i sestre. Sposobni vidjeti srcem.“

Pozadina

Izložbu je osmislio Dikasterij za komunikacije sa Svjetskom unijom katoličkih ženskih organizacija. Fotografije su djela osam međunarodnih fotografkinja te su popraćene s nekoliko rečenica iz Papine enciklike „Fratelli tutti“ koja govori o bratstvu i socijalnom prijateljstvu, izvijestio je Vatican News.