Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložbom „Pjevajte mu, svirajte mu…“ Biskupijska knjižnica Varaždin obilježava Mjesec hrvatske knjige

Varaždin (IKA)

Pod geslom „U ritmu čitanja!“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u utorak 15. listopada započela je tradicionalna manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“.

Događaj je to kojim se tijekom mjesec dana, do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja manifestacija posvećena je glazbi, a obilježavanju „Mjeseca hrvatske knjige“ priključila se i Biskupijska knjižnica Varaždin i to izložbom „Pjevajte mu, svirajte mu…“ (1Ljet 16,9a).
Tako se u prostorima knjižnice, u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Zagrebačkoj 3, do 7. siječnja iduće godine u uredovno vrijeme knjižnice (ponedjeljkom od 9 do 14.30, srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati) može razgledati građa koja predstavlja povijest crkvene glazbe, zatim crkvene dokumente posvećene crkvenoj glazbi, svece zaštitnike crkvene glazbe, kao i hrvatska notna izdanja i pjesmarice Varaždinske biskupije.
Osim toga, izložba predstavlja djela iz Zbirke muzikalija Biskupijske knjižnice posvećene crkvenoj glazbi – izložena hrvatska notna izdanja u vlasništvu Biskupijske knjižnice (najstarija Cithara octochorda 1757. g., 3. izdanje tog naslova ), izdanja hrvatskih pjesmarica, izdanja muzikalija Varaždinske biskupije, itd.


U pripremi izložbe i tekstova sudjelovale su djelatnice Biskupijske knjižnice Irena Gotal i Ivana Anđelković te varaždinski katedralni orguljaš Mislav Lucić.