Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložbom „Tebi za ljubav“ Vjere Reiser počeli „Korizmeni susreti srijedom“ u organizaciji Kršćanskoga kulturnog centra

Zagreb (IKA)

„Živim i radim nadahnuta Duhom Svetim“, kazala je slikarica Vjera Reiser na otvorenju izložbe u dvorani Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu u srijedu 13. ožujka. Izložbu je otvorio dugogodišnji voditelj susreta i duhovnik Kršćanskoga kulturnog centra profesor i svećenik Antun Tamarut.

Slike s biblijskim motivima Vjere Reiser svjedoče ljepotu i radost njene vjere. Prštave boje, bajkovitost, nestvarnost, pomalo i naivnost karakteristike su njenoga slikarskog rukopisa. Svaka slika nosi priču i dozu humora kao što su primjerice radovi „Stado s izgubljenom ovcom“ ili „Tko te šiša“ na kojoj sveti Franjo šiša svetu Klaru.

„Pozivam vas da večeras guštamo očima duše, jer umjetnost se doživljava nutrinom, nju se ćuti, osjeća. Pred umjetničkim djelom se stoji jer ono je neka vrsta objave, ona nam progovara. Mi dijalogiziramo kao što ćemo to učiniti večeras pred ovim bojama, pred ovom živošću, pred ovom svetom naivnošću, čistoćom, lakoćom, nečim drugačijim, pomalo nestvarnim“, kazao je dr. Tamarut na susretu.

„Moje slike rezultat su vjere, nade i ljubavi, a kako sam bila na laičkom institutu i radila u Kršćanskoj sadašnjosti one su refren moga života“, naglasila je biblijska slikarica. Uvijek je, kaže, nadahnuta Duhom Svetim:

„Ja nikad ne stvaram kad mi se ne stvara, uvijek zovem Duha Svetoga. To mi je moj stric Nikola Reiser rekao: ‘Mora te podloga privlačiti i Duh’. Ja gotovo vidim sliku prije nego je počnem slikati i uvijek zovem Duha Svetoga. On je meni duhovit.“

Prvi korizmeni susret bio je protkan i s nekoliko duhovnih pjesama Vjere Reiser koje je umjetnica čitala u prepunoj dvorani Družbe sestara milosrdnica.

Izložba „Tebi za ljubav“ je prodajnog karaktera i može se razgledati do 22. travnja ponedjeljkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 20 sati.

Korizmene susrete već 10 godina organizira Kršćanski kulturni centar, laička udruga koja promiče kulturne vrednote nadahnute evanđeoskim vrijednostima. Sljedeće srijede, 20. ožujka, u 19.30 sati gost će biti dr. Davor Šimunec s temom „Kako danas govoriti o krepostima.“