Budi dio naše mreže
Izbornik

IZNENADNI POHOD BISKUPA FRANJE KOMARICE PAPI IVANU PAVLU II.

Vatikan (IKA )

Vatikan, 27. 4. 1996. (IKA) - Prvi put nakon 17 mjeseci banjolueki biskup Franjo Komarica boravio je 25. i 26. travnja u Rimu. Premda je njegov izlazak i dolazak u Rim bio nenadan, biskupa Komaricu su u odvojenim audijencijama primili državni tajnik kar

Vatikan, 27. 4. 1996. (IKA) – Prvi put nakon 17 mjeseci banjolueki biskup Franjo Komarica boravio je 25. i 26. travnja u Rimu. Premda je njegov izlazak i dolazak u Rim bio nenadan, biskupa Komaricu su u odvojenim audijencijama primili državni tajnik kardinal Angelo Sodano, nadbiskupi Tauran i Perisset i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Monterisi. Bili su nazoeni i hrvatski djelatnici u Rimskoj kuriji mons. Milan Simeia, Martin Vidovia i mons. Nikola Eterovia)
U petak, 26. travnja Sveti Otac je primo u posebnu polusatnu audijenciju biskupa Komaricu. Zanimao se za sadašnje stanje katolika banjolueke biskupije. Isto tako zanimalo ga je stanje u Bosni i Hercegovini nakon potpisanoga daytonskoga sporazuma. Biskup Komarica mu je zahvalio za sve što su on osobno i Sveta Stolica ueinili za katolike banjolueke biskupije i cijele vrhbosanske metropolije kao i za uspostavu pravednog mira za sve stanovnike te napaaene zemlje. Biskup je izvijestio Svetoga Oca da je duboko zahvalan Bogu i molitvama, kako molitvama Sv. Oca tako i cijele Crkve što najveaa veaina vjernika banjolueke biskupije kao i drugih katolika u Bosni i Hercegovini ne gaji u srcu niti mržnju niti želju za osvetom zbog mnogostrukih nepravdi koje su im nanesene. Papa je i ovaj puta ponovio biskupu Komarici da su mu poznati miroljubivi napori njegovi, njegovih sveaenika i njegovih vjernika i da ih zato sve posebno blagoslivlje i bodri da i dalje nastave s takvim držanjem i zalaganjem za pomirenje, opraštanje i mir. Isto tako biskup Komarica je zahvalio Svetom Ocu za njegovo neumorno zalaganje za poštivanje ljudskih prava kao što je to nedavno ueinio u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Papa je istaknuo da ae Crkva i dalje nastaviti dizati svoj glas u obranu dostojanstva i osnovih ljudskih prava, kako pojedinca tako i skupina, bilo etniekih bilo vjerskih. Papa je ponovio svoju želju da u dogledno vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu, i to ne samo Sarajevo nego i druga biskupijska središta. Biskup Komarica je Svetom Ocu posebno zahvalio za tu njegovu želju istaknuvši da bi njegov pohod sigurno pridonio procesu pomirenja i lijeeenju dubokih ratnih rana. Nakon svoga kratkog boravka u Vjeenome Gradu biskup Komarica se vratio u svoju rodnu Banja Luku noseai poseban apostolski blagoslov Njegove Svetosti Ivana Pavla II. svim sveaenicima, redovnicima i ostalim vjernicima svoje napaaene biskupijske zajednice.