Budi dio naše mreže
Izbornik

Jeruzalemski biskup William Shomali za Glas Koncila: Dijalog koji potiče Crkva pomaže u stvaranju bolje atmosfere među ljudima

Zagreb (IKA)

Uz dolazak patrijarhalnoga vikara Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata za Jeruzalem i Palestinu biskupa dr. sc. Williama Shomalija u Hrvatsku, Glas Koncila objavio je razgovor naslovljen „Hrvatski svećenici i redovnice obogaćuju duhovni mozaik Svete Zemlje“.

U razgovoru objavljenom u hrvatskom katoličkom tjedniku s nadnevkom nedjelje 17. rujna 2023., biskup govori o viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog, o stanju kršćana u Svetoj Zemlji, njihovom statusu u izraelsko-palestinskom sukobu.

„Mi u Katoličkoj Crkvi imamo jasnu ideju o konačnom rješenju izraelsko-palestinskoga sukoba, koje podrazumijeva dvije države i Jeruzalem kao otvoreni grad za tri religije i dvostruki glavni grad: istočni Jeruzalem za Palestince, zapadni Jeruzalem za Izraelce. Pitanje naselja treba riješiti uklanjanjem mnogih malih naselja te zamjenama teritorija. Osim toga, trebao bi prevladati mirovni način razmišljanja umjesto sadašnjega govora mržnje“, rekao je biskup Shomali.

Sugovornik Glasa Koncila iz Jeruzalema poručio je da politika ne ostavlja mnogo nade da se postigne mir u bliskoj budućnosti, ali i istaknuo nastojanja Crkve.

„Naša Crkva potiče dijalog zbog njegove važnosti za druželjubivost i društvenu dobrobit. Ne mogu tvrditi da je takav dijalog napravio iskorak do političkoga rješenja. Daleko od toga. No barem pomaže u stvaranju bolje atmosfere među ljudima.“