Budi dio naše mreže
Izbornik

Jurjeva u Zagorju Ogulinskom

Zagorje Ogulinsko (IKA)

U utorak 23. travnja u župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom svetkovina nebeskog zaštitnika župe svečano je proslavljena misnim slavljem koje je predvodio fra Mirko Gregov, TOR, iz franjevačkog samostana u Ogulinu.

Suslavili su mjesni župnik i dekan ogulinski dr. Željko Blagus i više svećenika Ogulinskoga dekanata. Uz domaće vjernike na misi su se tradicionalno okupili brojni hodočasnici iz župa Ogulinskoga dekanata. Liturgiju je animirao župni zbor pučkom misom na staroslavenskom jeziku pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Propovjednik je na početku istaknuo da su „brojni iseljeni Zagorci diljem svijeta danas u našim mislima a moleći se sv. Juru želimo zagovor da se sačuva sveti narod koji je napuštao svoj kraj u potrazi za egzistencijom. U uskrsnom ozračju trebamo ponoviti Isusovo geslo: ‘Ne bojte se jer sam ja s vama’“.

Govoreći o sv. Jurju fra Mirko je podsjetio na njegov životopis. Rođen 270. godine u Maloj Aziji živio je na prekrižju dva razdoblja progona kršćana, najviše za cara Dioklecijana te Milanskog edikta kada je taj progon ukinut. Sveti Juraj je uzor kako ostati vjeran kršćanskim vrijednostima, za razliku od onih koji se za šaku škuda odriču Boga. Mi danas ne smijemo dopustiti da budemo rezultat eksperimenta u kome Sotona perfidno ulazi u naše živote, posebno kod mladih. Sv. Juraj bio je uzorni mučenik koji je ostao na nogama i svoj je život dao Kristu. Fra Mirko osvrnuo se i na aktualne događaje u svijetu u kome duh liberalizma uništava čovjeka. Zli duh želi vladati svijetom a kršćani danas umiru, od Cejlona do Muenchena. Kome je u interesu da se satre civilizacija ljubavi? Tražimo zagovor sv. Jurja da nas očuva. Za dobre stvari treba se boriti. Budimo budni, ne budimo kršćani koji spavaju, pozvao je fra Mirko.

Nakon mise održano je tradicionalno druženje vjernika i hodočasnika uz kolače i piće koje su pripremili župljani.

Ključne riječi:
jurjeva zagorje ogulinsko