Budi dio naše mreže
Izbornik

Kako Helsinški odbor dezinformira javnost o položaju i ulozi katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj

Msgr. Luka Pavlović

Msgr. Luka Pavlović,
generalni vikar

KAKO HELSINŠKI ODBOR DEZINFORMIRA JAVNOST O POLOŽAJU I ULOZI KATOLIEKE CRKVE I DRUGIH VJERSKIH ZAJEDNICA U HRVATSKOJ

Za informaciju našoj javnosti prenosimo ulomak “Sloboda vjere” iz Godišnjeg izvješća Međunarodne federacije helsinškog odbora za ljudska prava izašlog u Beču 1996.
Nakon više uzastopnih napisa i izvješća djelatnika HHO-a u svjetskoj javnosti, evo kako se to na najslužbeniji način izrazilo u važnom međunarodnom dokumentu

Neki velikodostojnici Katoličke Crkve u Hrvatskoj pokušali su poreći i ignorirati povrede ljudskih prava na području koje su nekada držali Srbi, kao i drugdje u zemlji. Potkraj kolovoza 1995. godine, nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić, u razgovoru za talijanski “Corrierre della Sera” izjavio je kako nikakvi zločini nisu počinjeni na području Krajine, te kako nije bilo slučajeva uništavanja srpske imovine. Ipak, predstavnici Crkve osobno su na licu mjesta bili svjedocima posljedica operacije “Oluja”, te su bili nazočni na konferencijama za novinare Hrvatskoga Helsinškog Odbora.
Nekatoličke vjerske zajednice nisu uživale jednaka prava kao i katolička vjerska zajednica. Suočene su s raznim poteškoćama oko dobivanja dozvola za gradnju vjerskih građevina i njihovim vjeroučiteljima nije dozvoljeno predavanje vjeronauka u školama. Muslimanskoj vjerskoj zajednici nisu određeni posebni dijelovi groblja kako bi oni mogli pokapati svoje mrtve i muslimanske zatvorenike se tjera da jedu hranu koja je strogo zabranjena njihovom vjerom.
U školama su prijavljeni slučajevi netrpeljivosti i potcjenjivanja nekatoličke djece, posebice onih iz pravoslavnih obitelji.
Hrvatska vlada je planirala predložiti Zakon o vjerskim zajednicama prema kojem bi odredila minimalan broj članova vjerske zajednice potreban kako bi ona bila službeno priznata. Ukoliko nisu službeno priznate, vjerske zajednice nisu u mogućnosti izgraditi vjerske objekte.
Na području Krajine, hrvatske vlasti uspjele su od uništenja sačuvati većinu građevina Pravoslavne Crkve. Međutim, ništa nije učinjeno kako bi se očuvala unutrašnjost crkvi, iznimno značajnog dijela kulturnog nasljeđa Hrvatske. Pljačkaši nisu uhićeni.