Budi dio naše mreže
Izbornik

„Kako se uključiti na tržište rada?”

Varaždin (IKA)

„Kako se uključiti na tržište rada?” bio je naziv predavanja četvrte po redu edukacije Caritasa Varaždinske biskupije u sklopu projekta „Pružanjem pomoći ublažavamo našim sugrađanima životni status - PLUS” financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Edukaciju o tržištu rada održala je u četvrtak 23. svibnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije psihologinja Sanja Ježić, viša stručna savjetnica u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) Varaždin, koji djeluje u sklopu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na početku susreta riječi dobrodošlice uputio je mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije. Sanja Ježić, prof. psihologije, na početku izlaganja je nekoliko riječi kazala o Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri; čemu on služi, uslugama koje nudi, kome je prvenstveno namijenjen, itd. Tako se na predavanju moglo čuti kako je CISOK namijenjen svim građanima zainteresiranima za profesionalni razvoj, promjenu karijere ili pak traženje posla, a usluge CISOK-a za građanstvo su potpuno besplatne. Ježić je nastavila izlagati o izazovima u poslovnim karijerama, zatim o zahtjevima tržišta rada, važnosti cjeloživotnog učenja i drugim važnim stavkama kod pronalaska radnog mjesta.

Kada počinjemo potragu za poslom prve stvari koje valja učiniti je napraviti kvalitetan životopis i prijavu za posao te pripremiti se za selekcijski intervju. „Kvalitetna prijava za posao je prvi i osnovni vid komunikacije s poslodavcem, često i jedina mogućnost predstavljanja poslodavcu što je čini svojevrsnom ulaznicom za intervju. Iz perspektive poslodavca to izgleda tako da prve prijave pristignu 200 sekundi nakon objave oglasa. Moramo imati u vidu da se na jedan oglas može se javiti više stotina kandidata, a poslodavci u prosjeku potroše između pet i sedam sekundi za čitanje jedne prijave“, kazala je Ježić.

Bilo je govora potom i o važnosti dobro i kvalitetno sastavljenog životopisa te pravilima u pisanju CV-a kojih bi se svatko tko traži posao trebao držati. „Osim životopisa, valja istaknuti molbu koja bi trebala biti uvod u životopis ili njegova naslovnica. Prilika je to da se istaknete u odnosu na ostale, da zainteresirate poslodavca ili pak da uvjerite poslodavca da mu se isplati zaposliti upravo vas. Najčešće pogreške kod pisanja molbe su pravopisne i gramatičke greške, univerzalna molba, ponavljanje informacija iz životopisa ili pak pretjerivanje“, poručila je psihologinja Ježić te na tu temu dodala kako životopis i molba nikada nisu gotovi.

Caritasu Varaždinske biskupije u studenom prošle godine uspješno je odobren projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1.890.959,27 kuna. Projektom „PLUS” provode se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove Pučke kuhinje, te osim toga, dostava paketa hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same Pučke kuhinje.

Ključne riječi:
ježić šola