Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapucinski poglavari iz Istočne Europske konferencije zasjedaju u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Jesensko zasjedanje kapucinskih viših redovničkih poglavara Istočne Europske konferencije (CECOC) započelo je u utorak, 27. rujna, u kapucinskom samostanu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Na susretu su se okupili kapucinski poglavari iz četrnaest zemalja, a to su: Slovenija, Rumunjska, Hrvatska, Mađarska, Albanija, Bugarska, Poljska, Češka, Slovačka, Švedska, Island, Litva, Ukrajina, Rusija. Susretu, na žalost, ne nazoče delegati Ukrajine i Rusije zbog nemogućnosti dolaska zbog ratnih zbivanja, ali su se u rad kratko uključili putem video-veze.

Kao posebni gosti na ovom susretu sudjeluju fra Piotr Stasiński, generalni savjetnik kapucinskog Reda za zemlje Istočne Europe te fra Mariosvaldo Florentino, generalni tajnik za misije i novu evangelizaciju.

Susret je započeo u prijepodnevnim satima riječima pozdrava predsjednika konferencije fra Norberta Pšečnika, provincijala iz Slovačke, te prigodnim predavanjem hrvatskog provincijala fra Jure Šimića na temu osobne i zajedničke molitve s posebnim naglaskom na važnost kontemplativne dimenzije života i poziva.

Nakon predavanja sudionici zasjedanja okupili su se na klanjanje pred Presvetim u trajanju od sat vremena. Potom je uslijedilo kratko predstavljanje svakog provincijala, kustosa odnosno delegata. Prijepodnevni dio zaključen je euharistijom kojom je predsjedao fra Marco Faccioli, delegat u Mađarskoj. Prigodni objed, svojom prisutnošću i govorom, uzveličao je domaći dubrovački biskup Roko Glasnović.

Uz uobičajeni rad, izvješća i daljnje planove program ovog jesenskog zasjedanja predviđa i posjet Herceg Novom, mjestu rođenja i odrastanja sv. Leopolda Mandića. Susret CECOC-a trebao bi završiti 30. rujna.