Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bassetti: Na temelju ljubavi pozvani smo razlučiti svoje zvanje

Rimini (IKA)

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti na 40. susretu za prijateljstvo među narodima u Riminiju u ponedjeljak 19. kolovoza govorio je o mladima i njihovim nadama u budućnost u svijetu koji sve više obilježava nihilistički materijalizam.

Istaknuo je da konkretno ići ususret drugome nije u suprotnosti sa sposobnošću sanjanja te da je riječ o dvjema blisko povezanim dimenzijama koje ujedinjuje radost nasljedovanja Isusa, napuštajući ono što nam daje sigurnost u ovome svijetu. Već je desetljećima u javnim nastupima uobičajeno o mladima govoriti jezikom prepunim retorike i dobrih osjećaja, ali s malo pozornosti na konkretan život te s upitnim osjećajem odgovornosti prema njima, upozorio je kardinal.

Na odraslima je da izvrše zadaću navještaja, da znaju priopćiti ljepotu života bez prečaca i kompromisa, bez podlijeganja prolaznom laskanju društva i bez klanjanja lažnim idolima svijeta. Stvarni život je život susreta, a ne podjele; život milosrđa, ne moći; život ljubavi, a ne osjećaja. Jer sudit će nam se po ljubavi, i na temelju ljubavi pozvani smo razlučiti svoje zvanje, rekao je kardinal Bassetti, prenosi Vatican News.

Predsjednik Talijanske BK napomenuo je da mnogi mladi ljudi, uvjetovani hedonističkim društvom koje prečesto umanjuje vrijednost prijateljstva i međuljudskih odnosa, vode individualistički život koji ne dopušta u punini cijeniti smisao suživota. Mora se ponovno uspostaviti duboko značenje ideje odnosa, samo kroz odnos s drugima mlada osoba može postati dio živoga tijela, kao što je obitelj, gradska zajednica, škola, udruga ili crkvena zajednica, istaknuo je kardinal Bassetti.

Upozorio je na dimenziju depersonalizacije u kojoj živi vrlo veliki broj mladih ljudi, kako u velikim gradovima, tako i na napuštenim gradskim periferijama, kao i na dimenziju površnoga prijateljstva i usamljenosti mladih generacija koje svakodnevno većinu svojih odnosa proživljavaju putem Interneta, preko mobilnih telefona ili računala. Upozorio je također na pornografski sadržaj koji zapanjuje i zabrinjava svojom opsežnošću na Internetu.

Što se tiče odnosa s transcendentnim i s Crkvom, kardinal Bassetti napomenuo je da ima mladih koji od najranije dobi do braka rastu i ostaju u crkvenim zajednicama, dok ima i onih koji, čini se, imaju vremenski ograničen odnos s Crkvom, a zajednički im je banalan odnos prema tijelu i drugima, odnosno sablažnjenost grijesima Crkve. Nikada kao danas nismo bili pozvani biti Crkva koja izlazi ususret mladim ljudima i mislim da su iznimno aktualne riječi Pavla VI. da suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje, odnosno, ako i sluša učitelje, to čini zato što su svjedoci, zaključio je kardinal Bassetti.