Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bo: Mjanmar je ratna zona

Naypyidaw (IKA)

Nakon napada vojnih snaga na Božić mjanmarski kardinal Charles Bo uputio je u nedjelju 26. prosinca apel vojsci te zemlje da zaustavi nasilje te pozvao demokratski pokret i etničke naoružane skupine da teže miru, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Pozivam vojsku da prestane s bombardiranjem, granatiranjem i ubijanjem. Pozivam demokratski pokret i etničke naoružane skupine da se iskreno zalažu za mir. Molim se iz dubine svog srca za kraj tragedijama kojima smo svjedočili posljednjih dana i tjedana i previše godina i desetljeća, rekao je kardinal Bo, moleći neka svane nova zora u zemlji i za duše onih koji su tako brutalno ubijeni.

Poruka nadbiskupa Yangona dolazi nakon napada koji se dogodio na Božić, u kojem je ubijeno najmanje 35 osoba – uključujući žene i djecu, u selu Mo So u državi Kayah.

Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara (NUG) priopćila je da su napad počinile jedinice vojne hunte koje su isto tako zatočile nepotvrđeni broj mještana i uništile njihovu imovinu. Navodno su dvoje članova humanitarne organizacije „Save the Children“ također nestali, prenosi Reuters.

Mjanmar je u nemirima otkako je vojska zbacila prethodnu izabranu vladu i pritvorila mnoge visoke dužnosnike. Od puča od 1. veljače, vojska je upotrijebila brutalnu silu kako bi potvrdila svoju moć nad ljudima.

Kardinal je opisao pokolj u selu Mo So u državi Kayah kao „srceparajuću i užasnu grozotu“ koju u potpunosti i bezrezervno osuđuje te dodao da, dok ih je toliko slavilo svjetlo i život Princa mira, toliko ih je u Mjanmaru doživjelo tamu smrti i razaranja. Cijeli naš voljeni Mjanmar sada je ratna zona, rekao je kardinal.

„Apeliram na sve one koji drže oružja da ih odlože. Pozivam vojsku Mjanmara, Tatmadaw, da prestane s bombardiranjem i granatiranjem nedužnih ljudi, da prestane uništavati domove i crkve, škole i klinike, te da započne dijalog s demokratskim pokretom i etničkim naoružanim skupinama”, pozvao je kardinal Bo, također moleći grupe oružanog otpora da prepoznaju da oružje ne rješava krizu, već ju perpetuira, uzrokujući još više patnje i propasti.

Kardinal je kazao da dok se apelira na međunarodnu zajednicu za pomoć, molitve, solidarnost, za humanitarnu pomoć i diplomatske napore kako bi pomogli u okončanju tragičnih sukoba i tražili mir i pravdu, međunarodne i multilateralne organizacije ne mogu riješiti problem Mjanmara. Pozvao je naciju neka sklopi mir među sobom i zajedno osmisli novu budućnost slobode s pravdom, istinom i pomirenjem.

Ključne riječi:
kardinal Charles Bo Mjanmar sukobi