Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Hollerich: Kršćani mogu zračiti u Europi

Aachen (IKA)

Kršćani mogu snažno zračiti u Europi, a zajedno sa „svim ljudima dobre volje“ u stanju su dati politici ljudsko lice, poručio je luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich u propovijedi na svečanoj misi u povodu Karlovog dana u nedjelju 29. siječnja u katedrali u Aachenu, prenosi KNA.

„Imamo poruku Evanđelja, koja je važna za Europu i možemo se usuditi živjeti Evanđelje i u političkom i socijalnom smislu“, rekao je kardinal Hollerich. Karlov dan slavi se svake godine posljednje nedjelje u siječnju u povodu obljetnice smrti Karla Velikog, a središnja svečanost je u Aachenu, u katedrali koju je on dao sagraditi i gdje su pohranjene njegove kosti.

Kardinal Hollerich u propovijedi je opisao Karla Velikog kao „svjedoka vjere“, za kojega je vjera bila sama po sebi razumljiva, a istodobno je bio otvoren za novo, za novu kulturu, razmjenu i dijalog. Karlo Veliki pokazao je da u svjedočenje vjere spada i svijest o vlastitoj grešnosti i molitva Bogu za oprost, rekao je kardinal. „Čovjek griješi srcem i mozgom. Oholost, temeljni egoizam i isključivanje drugih ljudi i cijelih skupina veći su grijeh nego sve što ima veze sa seksualnošću“, poručio je.

Vjera nije privatna stvar, nego mora uvijek zračiti kako bi promijenila svijet, ispovijedanje vjere danas međutim ne znači pokazivati prstom na druge, nego živjeti ponizno u obitelji, poslu i društvu. „Kršćani svjedoče najviše djelima a ne riječima“, rekao je kardinal Hollerich.

Kršćani, nastavio je, moraju prije svega pokazati ljubav i angažman za sve koji su protjerani i izbjegli. U tom kontekstu kritički se osvrnuo i na izbjegličku politiku Europske unije. „U tome Europa ima vrlo hladno srce i ne razumije više ljudsku nevolju“ rekao je. „Ako želimo svjedočiti vjeru, moramo imati i vrlo široko srce, kako bismo svima pomogli“, dodao je.

Europa je, rekao je kardinal, učinila i velike stvari i ustvrdio kako bi se Karlo Veliki radovao zbog Europske unije. „Mali kompromis među državama bolji je od neprijateljstva“, a kršćani moraju primiti u svoj život Boga i radost Evanđelja i vjere. „Tužnim licem i moralizirajućim pokazivanjem prstom nećemo biti nikome uvjerljivi“, zaključio je kardinal Hollerich, a prenosi KNA.