Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Müller: Kardinal Pell bio je najbolji teološki savjetnik pape Franje

Vatikan (IKA)

Kardinal George Pell bio je najbolji teolog u Vijeću kardinala pape Franje i dobar Papin savjetnik, izjavio je u srijedu, 18. siječnja nekadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Ludwig Müller, objavila je agencija CNA.

Bivši pročelnik Tajništva za ekonomiju bit će pokopan u Sydneyu u Australiji 2. veljače nakon mise zadušnice. Njegov ukop održan je u Bazilici svetog Petra 14. siječnja.

Papa Franjo je više okružen političarima nego dobrim teolozima, rekao je Müller u intervjuu za EWTN 18. siječnja. “Mislim da je [Pell] bio najbolji savjetnik pape Franje.”

“Nadam se da u njemu imamo dobrog zagovornika na nebu za sve potrebe Crkve i sve izazove koje imamo”, rekao je prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere.

Kardinal Pell je bio član Vijeća kardinala pape Franje u njegovu prvom sastavu od devet kardinala osnovanog u rujnu 2013. sa zadaćom da savjetuju papu.

Uz njega u prvom sastavu Vijeća bili su kardinali Pietro Parolin, Seán Patrick O’Malley, Reinhard Marx, Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, Oswald Gracias, Giuseppe Bertello, Francisco Javier Errázuriz Ossa i Laurent Monsengwo Pasinya.

Müller, koji je živio u istom stanu kao i Pell u Rimu, primijetio je kardinalovu jaku intelektualnu formaciju u Oxfordu i njegovo poznavanje patrističke i sistematske teologije.

Nakon što je zaređen za svećenika 1966. u Rimu, Pell je stekao licencijat iz teologije na Papinskom urbanskom sveučilištu. Potom je započeo doktorski studij na Sveučilištu u Oxfordu i stekao doktorat iz povijesti Crkve 1971. godine.

Pell se “redovito s nama susretao nakon što se vratio iz Australije, gdje je na vrlo brutalan način, protiv svih dokaza, osuđen na šest godina zatvora”, rekao je kardinal Müller, te “patio 400 i više dana u zatvoru, živeći u izolaciji. ”

Kardinal Pell je “svojim životom i svojom velikom strpljivošću posvjedočio spasenje u Isusu Kristu”, rekao je Müller, “jer nas je Isus Krist otkupio svojom mukom na križu; nije protestirao, nije izvršio revoluciju oružjem.”

“On je vrlo dobar svjedok i primjer za kršćanski život, u intelektualnoj dimenziji, ali i u svom podnošenju te nepravde”, suđenja i zatvora, rekao je kard. Müller, dodavši da je Pell u svojoj patnji nasljedovao Isusa Krista i apostole mučenike sv. Petra i Pavla.