Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: Vaša prisutnost je za mene najljepši imendanski dar

Sarajevo (IKA/KTA)

U organizaciji Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, uoči spomendana sv. Vinka upriličeno je 21. siječnja imendansko čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu kardinalu Vinku Puljiću.

Osim nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića i drugih najbližih suradnika, svoje čestitke kardinalu Puljiću osobno su izrazili tom prigodom, između ostalih: banjolučki biskup Franjo Komarica, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica s. M. Julijana Djaković, provincijska predstojnica Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža, predstavnice drugih sestarskih zajednica, članovi Nadbiskupskoga ordinarijata vrhbosanskog, Vojnog ordinarijata u BiH, odgojitelji i profesori bogoslovnih sjemeništa i teologija i drugi dijecezanski svećenici i franjevci te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i predstavnici Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater.

Nakon što generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić svima zaželio dobrodošlicu, prigodnu čestitku kardinalu Puljiću izrekao je vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

„I ove godine mi svećenici, redovnici i redovnice koji djelujemo na različitim službama u Sarajevu okupili smo se u predvečerje spomendana sv. Vinka, đakona i mučenika, koji je Vaš nebeski zaštitnik, kako bismo Vam čestitali imendan. Svetog Vinka, kako čitamo u njegovu životopisu, odlikovala je velika ljubav prema Bogu i kršćanskoj vjeri koja se ponajbolje očitovala njegovom mučeničkom smrću za vrijeme progona cara Dioklecijana“, kazao je vlč. Kustura, podsjećajući da je sv. Vinko svjedočio djelotvornu kršćansku ljubav, hrabro i radosno naviještao Radosnu vijest te posebno bio osjetljiv na potrebe siromaha.

„Crkva nam svece stavlja za uzore i zagovornike. Vaš nebeski zaštitnik bio je jak na riječi i djelu. U proteklih 30 godina otkako ste nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije i Vi ste nebrojeno puta, poput njega, u izazovnim vremenima i situacijama hrabro propovijedali evanđelje. Hrabrili ste, vraćali nadu, tješili te osobno i kroz institucije nadbiskupije pomogli mnogima. Svećeništvo, redovništvo, a na poseban način biskupstvo, bi trebalo biti služenje. Dobar primjer za nasljedovanje pokazao nam je sv. Vinko. Stoga u ovom svečarskom trenutku želim u svima nama probuditi potrebu naviještanja evanđelja kroz primjer osobnoga svjedočanstva vjere, poput sv. Vinka, a Vama, uzoriti kardinale, da se ne umorite i dalje hrabriti, tješiti, pomagati, propovijedati i nasljedovati primjer Vašeg nebeskog zaštitnika. Neka Vas poteškoće ne pokolebaju, na izazove odgovorite s kršćanskom vjerom, nadom i ljubavlju jer ćete na taj način i Vi poput svog imenjaka postati istinski pobjednik“, rekao je glasnogovornik, napominjući da ime sv. Vinka znači „pobjednik“.

Odgovarajući na upućenu čestitku, kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne i zahvalio „na osobnoj čestitki i lijepim željama, a posebno na molitvama“ koje su i koje će uputiti njegovu zaštitniku sv. Vinku, đakonu i mučeniku. Posebno je zahvalio vlč. Kusturi za izrečenu čestitku uime svih.

„Vaša prisutnost je za mene najljepši dar jer su osobe neprocjenjive vrijednosti. Zahvaljujem i na svim znakovima pažnje. Slaviti imendan je prilika da se povezujemo u pozitivnoj energiji kroz plemenite želje, a još važnije kroz molitvu jedni za druge. Nositi ime jednog sveca nije nikakva zasluga onoga koji slavi imendan, nego je to dar da tog sveca smijemo moliti i njega slijediti kao primjer hrabrog i ustrajnog svjedočenja za Isusa Krista. Od sv. Vinka možemo naučiti kako se nositi s dvije najopasnije zavodljivosti: prijetnja i strah te laskanje i ugađanje tijelu“, rekao je kardinal Puljić napominjući da se „Zli preko svoji suradnika često služi spomenutom taktikom“.

„Zato molio toga hrabrog svjedoka vjere da nam isprosi mudrost te uspijemo prepoznati zamke zloga i hrabrost da se odupremo svakoj zavodljivosti te budemo postojani i vjerni Gospodinu. Neka nas kušnje ne prepadnu nego kroz kušnje položimo ispit vjere i vjernosti te prokušani ustrajavajmo u traženju i vršenju volje Božje. Posebno je važno da to posvjedočimo u svom zvanju i poslanju, jer je to put posvećenja“, rekao je kardinal Puljić.

„Ovo mi je prilika da zahvalim na sve vaše molitve kojima ste me pratili u borbi s korona-virusom, a ne samo u tom periodu nego kroz cijeli moj hod u ovoj službi. Svima koji se istinski žrtvuju za ovu mjesnu Crkvu neka Bog izlije obilje blagoslova da ispunimo ono što od nas Bog očekuje u ovim vremenima i na ovim prostorima“, poručio je na kraju kardinal Puljić.

Svi nazočni otpjevali su prigodnu imendansku čestitarsku popijevku te nastavili druženje.