Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Turkson u Kolkati

Rim (IKA)

Na središnjoj proslavi XXVII. svjetskoga dana bolesnika u Kolkati, s temom „Besplatno primiste, besplatno dajte" (Mt 10,8), sudjelovao je 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske, i pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinal Peter Turkson.

Središnja proslava ove je godine održana u Kolkati, gradu u kojem je sveta Majka Terezija na izvanredan način posvjedočila besplatnost ljubavi. Kardinal Turkson na to se osvrnuo u razgovoru za Radio Vatikan uoči puta u Indiju. Istaknuo je da briga o našoj ranjivosti, koja pogađa sve, pomaže da shvatimo kako ne smijemo stajati jedni pored drugih kao neprijatelji i stranci, nego se možemo međusobno besplatno potpomagati i podržavati.

Mislim da je stajalište koje godinama vodi papu Franju to da ne postoji prava njega bolesnika bez utjelovljenja. Utjelovljenje znači poziv i nama da podijelimo teret s onima koji su pogođeni bolešću. To ne znači razboljeti se, nego pokazati sućut, biti spreman pružiti ruku, pružiti njegu, pobrinuti se, ponuditi našu ljudskost. Kao što je Božji Sin imao suosjećanja za čovječanstvo, došao zbog nas i preuzeo našu ljudsku narav kako bi nas otkupio od grijeha, tako i mi, kad se nađemo pred bolesnom osobom, trebamo pokazati spremnost na suosjećanje i potporu. Na taj način možemo pokazati brižnost, bliskost i dati utjehu, kako bi Gospodin također mogao djelovati. To je najveći dar koji možemo ponuditi ljudima u toj situaciji, kazao je kardinal Turkson.

U govoru na konferenciji održanoj prije nekoliko dana u Kolkati, kardinal je upozorio koliko je važno vidjeti Krista na licima bolesnih, koji su dragocjeno blago za Crkvu, slijedeći primjer Boga koji sudjeluje u ljudskoj patnji. Govor je zaključio pozivom Crkve na suosjećanje, rekavši da nam je bezgranična Božja ljubav svima učinila dobro te smo istom mjerom pozvani doprijeti do drugih.

Osvrnuvši se na primjer sv. Kamila de Lellisa, koji je, predlažući najučinkovitiji način brige za bolesne, jednostavno rekao „Stavite više srca u te ruke”, kardinal Turkson kazao je da je to i naša nada i naša želja. Na kraju je pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja zazvao pomoć Blažene Djevice Marije, „Zdravlja bolesnih”, kako bi se ta želja i ostvarila.

Ključne riječi:
dan bolesnika kolkata Turkson