Budi dio naše mreže
Izbornik

Karla Miletić pobjednica 10. festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2022.

Zadar (IKA)

Jubilarni i posljednji međunarodni 10. festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2022. održan je 30. rujna u HNK Zadar.

Posjetitelji i istinski ljubitelji suvremene kršćanske glazbe, u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) i ove godine imali su prilike uživati u novokoponiranim skladbama i interpretacijama ukupno 13 izvođača, ističu organizatori. 

Pobjednica ovogodišnjeg festivala je Karla Miletić iz Zadra. Osvojila je nagradu publike za skladbu “Zagrli anđela svog” – autor teksta i glazbe Dario Vištica, autor aranžmana Dario Vištica, Jere Šešelja i Karla Miletić. Nagradu publike uručila joj je Rina Dože – Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra.

Stručni ocjenjivački žiri u sastavu od četiri člana, Matia Čirjak, kantautorica duhovne glazbe, Silvija Romić, zadarska novinarka, predsjednica Hrvatskoga pjevačkog glazbenog društva “Zoranić”, Davor Petrović, glazbeni pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj, član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić, skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist i umjetnički ravnatelj festivala “Svjetlost dolazi” jednoglasno je odlučio Nagradu za najbolji tekst dodijeliti Sonji Agati Bišćan iz Strasbourga za skladbu “Svjetlost”- autor teksta i glazbe Sonja Agata Bišćan, autor aranžmana Ludvico Bisconti. Nagradu joj je uručila Silvija Romić. Nagradu za najbolju glazbu osvojio je duo “Dominika” iz Zagreba za skladbu “Prijatelj” – autori teksta, glazbe i aranžmana Nika Mutak i Dominik Došen. Nagradu im je uručila Matia Čirjak. Nagradu za najbolji aranžman osvojili su “Afterlife” iz Volodera  za skladbu “Na krilima” – autor teksta i glazbe Kristijan Jalšić, autor aranžmana Kristijan Jalšić, Marko Javorski i Vedran Doležal. Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija dodijelili su Esteri Stojko iz Logatca, Slovenija, za skladbu “V tebi zmorem vse” – autor teksta i glazbe Bojan Škrlj, autori aranžmana Luka Petrovičić, Vana Skubic i Estera Stojko.

Izvođači su nastupali uz instrumentalne matrice, a pratili su ih back vokali zadarski glazbenici Gloria i Klaudio Krizman. Voditelji festivalskog programa bili su Iva Rogić i Damir Granić, inspicijent festivala Mladenka Mašina, ton majstor Zoran Gugić, a light tehničar Mihovil Seko. 

Pokrovitelji festivala bil su grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, NMZ, Općina Preko, Općina Kukljica i Općina Tkon, a festival je sponzorirao Ilirija d.d. Turisthotel d.d. Nasadi d.o.o. Maraska d.d. Vina Poljak, Sirana Gligora d.o.o. i Frizerski salon “Ko te šiša”.

Revijalna gošća festivala bila je Jelena Skoko iz Širokog Brijega, BiH, kantautorica kršćanske pop glazbe, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije i državna sutkinja u Odbojkaškom savezu Federacije Bosne i Hercegovine. Nastupala je dva puta na festivalu u Zadru. Godine 2018. osvojila je nagradu za najbolji aranžman za skladbu „Na križu“, a 2020. osvojila je nagradu za najbolji tekst za skladbu “Hrabrost. Jelena je izvodila svoje autorske pjesme Izliječi me, Pustinja, Predanje, Hrabrost i Na križu.

U ovih 10 godina održavanja festivala u Zadru skladbe su prijavljivali renomirani i potvrđeni autori,  među njima Marko Tomasović, Nedo Zuban, Davor Jašek, Toni Eterović, Antonia Tkalec, Tea Vidaić, Čedo Antolić, fra Marina Karačić, Sonja Agata Bišćan, Petra Antolić i drugi poznati autori. To su sve imena tekstopisaca i skladatelja s nekim od strukovnih nagrada HDS-a, ili strukovnim nagradama poput nagrade Porin, članovi HDS-a koji se bave skladanjem i popularne glazbe. A kao revijalni gosti nastupali su najistaknutiji izvođači  duhovne glazbene scene u RH poput Željke Marinović, dobitnice nekoliko prestižnih nagrada, nagrade Porin ili Antonija Tkaleca, skladatelja, tekstopisca, kantautora, glazbenog producenta i multiinstrumentaliste duhovne glazbe koji je 2016. godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske primio status Slobodnog umjetnika, što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku.

Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar bio je jedini glazbeni festival u Zadru s jubilarnim izdanjem i posljednji, a organizatori udruga “Stihovi i Note” već sada najavljuju kako grad Zadar neće ostati bez glazbenog festivala. Za sljedeću godinu planiraju s održavanjem Festivala glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. koji će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Nadaju se da će se i taj festival razvijati iz godine u godinu te im je plan da se s vremenom održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Ravnateljica festivala duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” i predsjednica udruge “Stihovi i Note” Vesna Benić zahvaljuje svima koji su podržavali taj festival i omogućili da se uspješno održava punih deset godina. Posebno zahvaljuje bliskim suradnicima s kojima je uspješno surađivala na festivalu, potom svim posjetiteljima, medijima koji su ga vjerno pratili, a najviše zahvaljuje brojnim izvođačima koji su iza sebe ostavili neizbrisive tragove i bogatstvo pisanja i skladanja suvremene kršćanske glazbe, ističe se u priopćenju s festivala.