Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Župljani župa iz Rečice i Varaždinskih Toplica hodočastili sv. Josipu

Karlovac (IKA)

Vjernici karlovačke Župe sv. Ivana krstitelja iz Rečice i Župe sv. Martina iz Varaždinskih Toplica hodočastili su u srijedu 15. ožujka u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, izvijestili su iz Svetišta.

Nakon pobožnosti svetom Josipu, slijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Lovro Zaplatić, župnik Rečice. Suslavili su vlč. Stjepan Mostečak, župnik Župe sv.  Martina iz Varaždinskih Toplica i vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik. Misno slavlje animirao je župni zbor iz Rečice pod vodstvom Franceka Vranea.

U propovijedi je vlč. Zaplatić, između ostalog, rekao da je Josip čovjek kojemu je bilo povjereno Božje djelo, Božji plan – Isus i njegovo djelo. Možda ponekad nismo svjesni koje nam je povjerenje Bog pokazao, što nam je predao u naše ruke. To je jedna od bitnih oznaka naše kršćanske vjere: Božja vjera u nas, mene, tebe. Bog mu je rekao u njegove ruke polaže svoga Sina. Josip je slušao tu riječ – Božju riječ. On joj je vjerovao, istaknuo je propovjednik.

Našoj kršćanskoj vjeri vlastito je da se ona, kao i Josipova vjera, rađa iz slušanja Božje poruke, nama prvenstveno i slušanja Isusova Evanđelja. Dakle, vjera se rađa, živi po slušanju. Ta Božja poruka nije tek puka teorija, propis, nego riječ koja je uosobljena u Isusu Kristu. U toj poruci, riječi prepoznajemo Boga. To su učinili prvi učenici, apostoli, a kasnije i ostali vjernici. Zatim su onda njega propovijedali i svjedočili. U toj riječi prepoznajemo djelatnoga Boga, prisutnoga Boga i u radosnim i tužnim trenutcima svoga života, u uspjesima i promašajima, u grijehu i milosti, sumnjama i jasnim trenutcima, pojasnio je vlč. Zaplatić.

Susret s Božjom riječju izazov je za svakoga kršćanina u kojem se opredjeljuje ili ne opredjeljuje, mijenja ili otklanja. Josip se našao pred izazovom Božje riječi, prihvatiti ili otkloniti Božju riječ da to što Marija nosi pod svojim srcem, da je to uistinu Božje dijete, sin Božji. Božja je riječ ona koja nas usmjerava kojim putem stići do cilja, daje nam uporište i sigurnost. Mijenja nas, mijenja naše smjerove i planove, istaknuo je.

Ponekad dolazimo u iskušenje da promijenimo Božju riječ, osuvremenimo je, prilagodimo, jer je to često „tvrda besjeda“ koja poput oštra noža zasijeca naš život. Isus poručuje da on nije došao dokinuti, promijeniti Božju riječ, već da je on utjelovljena Božja riječ. Stoga nastojimo poput Josipa u ovo korizmeno vrijeme pozorno slušati Božju riječ, njome se hraniti, krijepiti te dopustiti da nas ona vodi i učvršćuje u našoj crkvenosti, zaključio je vlč. Zaplatić. Na kraju misnog slavlja, hodočasnici i ostali vjernici primili su završni misni blagoslov i obišli kip svetog Josipa, izvijestili su iz Svetišta.