Budi dio naše mreže
Izbornik

KATOLIČKA CRKVA O PATNJAMA RUANDE I BURUNDIJA

Vatikan (IKA )

Posebnoj molitvi cijele Katoličke Crkve za napaćeni puk Ruande bila je posvećena nedjelja, 14. kolovoza.

Vatikan, 15. 8. 1994. (IKA) – Posebnoj molitvi cijele Katoličke Crkve za napaćeni puk Ruande bila je posvećena nedjelja, 14. kolovoza. Zbor za bogoštovlje i sakramentalnu stegu uputio je još 6. kolovoza svim biskupskim konferencijama dopis i odredio taj dan za molitve za Ruandu, određujući zamjenu nedjeljnog misnog obrasca obrascem mise za prognanike i izbjeglice.
Obraćajući se tog dana vjernicima prije “Anđeoskog pozdravljenja”, Sveti ih je Otac u Castel Gandolfu pozvao da se u toj molitvi sjete također i susjednoga Burundija, “u kome zbivanja izazivaju posebnu zabrinutost”. Papa je tom prigodom rekao: “S pouzdanjem se obraćam tamošnjemu pučanstvu tako iskušanom, i odgovornima za politički život, te ih potičem da više nego ikad do sada pokažu razumnost, ljudsku i kršćansku mudrost te skrb za opće dobro” kako bi se mogla “otvoriti budućnost sloge te istinskoga moralnog i građanskog rasta.” Upućujući molitvu za povratak izbjeglica i prognanih u Ruandi na njihova ognjišta, Sveti Otac nije ni ovom prigodom propustio podsjetiti na patnje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj za koje je sličan dan molitve bio u siječnju ove godine.
Kao izraz svoje posebne blizine te poticaj na ljudsku i crkvenu solidarnost s nevinim žrtvama okrutnosti, papa Ivan Pavao II. poklonio je 250 tisuća američkih dolara za pučanstvo Ruande. Darovana će svota biti upotrebljena za pomoć ruandskim izbjeglicama u Zairu, Tanzaniji, Burundiju, Keniji i Ugandi, te u samoj Ruandi, a darovnica je upućena preko Papinskoga vijeća “Cor unum” kojemu je na čelu kardinal Roger Etchegeray.
U isto vrijeme, sve veće napetosti u Burundiju potaknule su nadbiskupa Gitege mons. Joachima Ruhunu da svoje sunarodnjake upozori na opasnost od razaranja domovine i prijeku potrebu nacionalnoga pomirenja. Sve je prisutnija opasnost građanskog rata između plemena Tutsi i Hutu kao što se već dogodilo u Ruandi, a otkad su se sukobi iz Ruande prenijeli u susjedni Burundi, već je poginulo oko dvije tisuće ljudi. Zato je nadbiskup Ruhuna, u nazočnosti apostolskog nuncija u Burundiju nadbiskupa Rina Passigiata, te domaćih biskupa Ruyigija i Muyinge, prigodom ređenja novih svećenika u Gitegi pozvao narod na nacionalno pomirenje i dramatično upozorio na opasnost koja se nadvila nad zemljom.