Budi dio naše mreže
Izbornik

Klanjanje u osječkoj katoličkoj župi u Svjetskoj molitvenoj osmini

Osijek (IKA)

Drugi ekumenski susret Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku održan je 21. siječnja u župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda gdje je župnik vlč. Alojz Kovaček predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Nakon večernje mise sa župnom zajednicom uz pridržavanje epidemioloških mjera i dopuštenoga broja vjernika, Kovaček je pozvao sabrane da ostanu moliti na nakanu za jedinstvo i obraćenje kršćana, naglasivši kako 2021. godine u župi izostaje tradicionalno ekumensko zajedništvo s predstavnicima Crkava i crkvenih zajednica zbog pandemijskih okolnosti i uvažavanja preporuke Ekumenske koordinacije osječke regije da svi mole u svojim prostorima po pripremljenom molitvenom priručniku.

Potaknut geslom SMO „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (Iv 15, 5-9) klanjanje je otvoreno čitanjem tematskog ulomaka i proteklo je uz duhovni nagovor, pjevanje duhovnih skladba te meditacijsko razmatranje redaka (5-9) tematskog 15. poglavlja Ivanova evanđelja, a naposljetku je uslijedio blagoslov i završna pjesma. Pojedini su ostali u tihoj molitvi. Župljanima novogradske župe pridružila se nekolicina vjernika osječkih zapadnog i istočnog dekanata te kršćanke Svjetskog molitvenog dana Hrvatska koje će prvoga petka u ožujku posredstvom zoom aplikacije održati video-ekumensku molitvu.