Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga o prošlosti, ljudima, životu i običajima u Jarugi

Sadržaj knjige sažima njezin podnaslov: "Prošlost, ljudi, život i običaji"

Odvjetniku u mirovini Miji Živkoviću ispunila se želja da njegovi zapisi, slike i karte o rodnom mjestu Jarugama, koje je bilježio i prikupljao cijeli život, ugledaju svjetlo u obliku knjige s više od 400 stranica. Sadržaj knjige sažima njezin podnaslov: “Prošlost, ljudi, život i običaji”. Svaka je stranica krcata imenima, brojkama iz protekloga i sadašnjeg života i pouzdan vodič u tome malom slavonskom selu Brodsko-posavske županije. Premda je sve usredotočeno na selo Jaruge i njegove žitelje, izneseni podaci, mnogi naoko sitni, čitatelju približavaju trostoljetnu povijest Slavonije, od turskih progona do danas. A sve je to izrečeno nepretencioznim slavonskim načinom pripovijedanja, što je još jedna kvaliteta knjige.
Takvu je knjigu mogao napisati samo čovjek koji je rođen i odrastao u toj sredini i k tome, kako se ističe u predgovoru, “od djetinjstva volio slušati razgovore između starijih ljudi”. Povrh toga je cijelog života radio na mjestima gdje su se neposredno slijevali i nalazili mnogi podaci: u općini, matičnom uredu, kotaru, sudu, odvjetničkoj kancelariji. Zato je autor u mnogim zapisanim pojedinostima i neposredni živi svjedok. Knjiga opisuje sve oblike života Jaružana, napose mnoge popise sudionika u ratovima, popise rodova i domaćinstava, vjerske prilike, opise seoskih radova, podatke o mnogim pojedincima i drugo. Tekstu su potvrda brojne fotografije, crteži i karte.
Nakon predstavljanja u Jarugama, knjiga je izazvala veliko zanimanje. Dr. Ive Mažuran u svojoj je recenziji knjige napisao i sljedeće: “Slažući kamenčić do kamenčića autor je tako podizao spomenik ljudima i selu Jaruge, a ništa manje i vlastitom životu”. (ika-sa/aj)