Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolekta za Svetu zemlju održat će se 13. rujna

Vatikan (IKA)

Papa Franjo odobrio je prijedlog da se Kolekta za Svetu zemlju za 2020. godinu održi u nedjelju 13. rujna, uoči blagdana Uzvišenja sv. Križa.

Trenutačnom situacijom pandemije Covid-19, navodi se u priopćenju Kongregacije za Istočne crkve od 2. travnja, zahvaćene su mnoge zemlje i u mnogima od njih preventivne mjere sprečavaju uobičajeno slavljenje Velikog tjedna u zajednici.

Kršćanske zajednice u Svetoj zemlji, koje su također izložene riziku od te zaraze i koje žive u okolnostima koje su već po sebi teške, svake godine uživaju blagodat velikodušnosti vjernika iz cijelog svijeta. Ova solidarnost omogućuje im da nastave svoju evanđeosku prisutnost te održavaju škole i socijalne strukture otvorene svim građanima za obrazovanje, jačanje mirnog suživota i posvećivanje brige prije svega najslabijima i najsiromašnijima.

Proslava kojom se spominjemo pronalaska relikvije Križa od strane svete Helene i što ujedno označava novi početak javnog štovanja u Jeruzalemu izgradnjom bazilike Svetoga groba bit će znak nade i ponovno pronađenog spasenja nakon Muke kojoj su sada pridruženi mnogi narodi kao i solidarnosti s onima koji nastavljaju živjeti Isusovo evanđelje u zemlji u kojoj je „sve počelo“, ističe se u priopćenju.