Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija u povodu smrti akademske slikarice Nevenke Lovrić Baruh

Đakovo (IKA)

U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu u petak, 29. svibnja održana je komemoracija u povodu smrti akademske slikarice Nevenke Lovrić Baruh (Đakovo, 14. lipnja 2020. – Zagreb 13. ožujka 2020.).

Na komemoraciji su govorili ravnatelj Spomen-muzeja mr. Tadija Crnjak, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić i Mirko Ćurić, prof. Izloženi su prigodno i radovi slikarice koje je poklonila Spomen-muzeju, kao i njena pisma i drugi dokumenti.

Nevenka Lovrić rođena je 14. lipnja 1925. u samom središtu Đakova, u zgradi u vlasništvu Biskupije, preko puta katedrale u kojoj je živjela s obitelji, a danas se u toj zgradi nalazi Spomen-muzej biskupa Strossmayera. Diplomirala je 1954. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Antuna Mezdjića. Naredne dvije godine suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića s Ferdinandom Kulmerom, Vaskom Lipovcem, Ivom Kalinom i drugima. Nakon iskustva u Majstorskoj radionici kreće vlastitim likovnim putovima. Osim slikarskim radom, bavila se i novinskom ilustracijom. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Zadar, Opatija Ljubljana, Dubrovnik, Beograd, Osijek, Oprtalj, Hannover, Breda, Schiedam…), ali je zapravo njena karakteristika svojevrsna umjetnička samozatajnost, odnosno neopterećenost javnim predstavljanjima svojih djela. Veliki dio života provela je izvan umjetničkih središta, malom u istarskom Oprtlju, a posljednjih dvadesetak godina života provela je u Zagrebu u Staračkom domu Lavoslava Schwartza u kojem je preminula 13. ožujka 2020., a pokopana je 23. ožujka 2020. na Mirogoju u Zagrebu, izvijestili su portal Tranzistor i Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.