Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert ansambla "Responsorium"

Slavonski Brod (IKA)

Sopranistice Jelena Buble i Martina Klarić, bas bariton Darko Solter, potom Silvio Richter i Ivan Jakšeković na baroknim violinama, Augustin Mršić na violi da gamba i Mario Penzar na čembalu održali su koncert u nedjelju, 5. srpnja u sklopu Brodskog glazbenog ljeta.

Brođani dobro poznaju i vole “Responsorium”, hrvatski ansambl koji sustavno istražuje i interpretira u originalnoj verziji djela starih skladatelja iz 16. i 17. stoljeća, cijeneći ne samo njihovo umijeće i predanost da izvode skladbe cijenjenih majstora upravo onako kako su bile u svoje vrijeme zamišljene i napisane, nego i zato što su to rijetke prilike da čuju sugrađanina Marija Penzara. S druge strane “Responsorium” cijeni brodsku publiku, no posebno akustiku i barokni ugođaj crkve Presvetoga Trojstva, koja je puno mlađa od djela koja izvode ali i nekih glazbala na kojima ih izvode.

Ovogodišnji nastup u Slavonskom Brodu “Responsorium” je otvorio s tri moteta iz Svetih simfonija (Symphoniae sacrae) H. Schütza, dva starija koja je skladao na latinske tekstove iz Biblije i jedan s njemačkim predloškom izražavajući luteransku tradiciju. Slijedili su La Zorzi iz Marinijeve Sinfonie grave, dva stavka iz Checcinove Sonata ottava a due i jedan iz sonate La Carnara G. Legrenzija, a u dodatku Confitebor tibi broj tri Claudija Monteverdija.

Uime organizatora Brodskog glazbenog ljeta “Responsorium” njih i publiku u crkvi Presvetog Trojstva pozdravila je ravnateljica Kazališno-koncertne dvorane Sanja Nuhanović, a kao domaćin, uime Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu fra Goran Malenica.