Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Schole Cantorum Rijeka u čast Gospe Fatimske

Grobnik (IKA)

U župnoj crkvi sv. Bartola u Cerniku na Grobniku u nedjelju 12. svibnja ljubitelji klasične glazbe imali su priliku poslušati koncert koncertne duhovne glazbe pod nazivom „U čast Gospi Fatimskoj“ renomiranog riječkog mješovitog zbora Schola Cantorum Rijeka.

Zbor Schola Cantorum Rijeka nastupio je u mješovitom sastavu, a budući se koncert održavao na Majčin dan i u čast Gospe Fatimske, program je bio sastavljen uglavnom od skladbi marijanske tematike, od srednjovjekovnih gregorijanskih napjeva do suvremenih polifonih, kao i skladbi izvučenih iz škrinjice bogate hrvatske marijanske baštine. U program su uvršteni i svjetski velikani klasične glazbe poput Schuberta, Mendelssohna, Faurea, Pergolesija ili Gjeiloa. Na koncertu je dirigirala zborovođa Ingrid Haller, prof., a za orguljama pratio Ivan Bošnjak, prof. Prije koncerta zbor je sudjelovao na misnom slavlju koje je predvodio župni vikar vlč. Mario Frlan.

Mješoviti zbor Schola Cantorum Rijeka osnovan je 2008. god. Djeluje u okviru Kulturno-umjetničke udruge Dulciana. Umjetnička voditeljica i vokalni pedagog zbora je Ingrid Haller prof. Zbor se specijalizirao za izvođenje klasične duhovne koncertne glazbe. Surađuje s orkestrima i ansamblima specijaliziranim za izvođenje klasične glazbe, te opernim solistima. Repertoar zbora pokriva sva povijesna razdoblja – od gregorijanskih korala do suvremenih polifonih skladbi. Članovi zbora na probama uče pravilnu vokalnu tehniku zbog čega zbor ima specifičan zvuk koji se može mjeriti s profesionalnim ansamblima. Među svojim članovima ima amatere različitih zanimanja, te učenike i studente solo pjevanja. Osvojio je dva Grand Prixa, te brojna zlata na međunarodnim natjecanjima zborova.

 

Ključne riječi:
Schole Cantorum Rijeka