Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncilska prisjećanja: Ima i svetih novinara!

Rim

Kardinal Feltin u Rimu prije 50 godina propovijedao koncilskim novinarima

Rim, Beč, (IKA) – Ima i svetih novinara, rekao je “bez pretjerivanja i preuveličavanja” pariški nadbiskup kardinal Maurice Feltin, obraćajući se koncilskim novinarima na misi koju je za svetkovinu Svih svetih s njima slavio, izvijestio je Kathpress prije 50 godina.
Ti sveti novinari među bezimenom vojskom svetih, čiju svetkovinu Crkva slavi za Sve svete, nisu postigli ništa izvanredno, pojasnio je kardinal, ali savjesno su ispunili svoje poslanje. “Nastojali su uvijek objektivno izvješćivati o činjenicama, događajima i ljudima te su svemu što se događalo pristupali nepristrano; sve su prosuđivali u kršćanskom duhu. Oni nisu bili pozvani prije svega svidjeti se čitateljima, nego su ih puno više željeli poučavati, postajući tako i sami apostolima istine.”
Kardinal je zatim govorio i o problemima poslanja tih svetih novinara. Susretali su se, kazao je, i s poteškoćama i preprekama kod onih o kojima kao zaposlenici profesionalno ovise, a čije je mišljenje bilo različito, kao i kod onih koji su mislili samo na financijske prihode svog lista, morajući pri tom ispuniti teške uredničke zahtjeve.
Teškoće su im stvarala i “pravila struke” koja im “često nisu ostavlja vremena za razmišljanje, a onda su im pažljivo pripremljene članke samovoljno skraćivali ili su senzacionalnim naslovima izobličavali autorske misli”. Bez obzira na te i druge teškoće “ti novinari nisu odustali od svog poslanja i ostali su svjesni svoje velike odgovornosti”.