Budi dio naše mreže
Izbornik

KONGREGACIJA ZA NAUK VJERE ZABRANILA PASTORALNU SKRB DVOJE REDOVNIKA ZA HOMOSEKSUALNE OSOBE

Zagreb (IKA )

Vatikan, 14. 7. 1999. (IKA) - Kongregacija za nauk vjere uvela je restriktivnu mjeru prema dvoje američkih redovnika - s. Jeannine Gramick i o. Roberta Nugenta, koji više do dva desetljeća pastoralno skrbe za homoseksualne osobe.

Ta je mjera, koju je odobrio Papa, uvedena zbog “dvosmislenosti” i “zabluda” stavova dvoje redovnika, budući da su u više navrata doveli u pitanje bitne odrednice nauka Crkve u odnosu na pitanje homoseksualnosti
Vatikan, 14. 7. 1999. (IKA) – Kongregacija za nauk vjere uvela je restriktivnu mjeru prema dvoje američkih redovnika – s. Jeannine Gramick i o. Roberta Nugenta, koji više do dva desetljeća pastoralno skrbe za homoseksualne osobe, zbog “dvosmislenosti” i “zabluda” njihovih stavova, budući da su u više navrata doveli u pitanje bitne odrednice nauka Crkve u odnosu na pitanje homoseksualnosti osoba. Odredba je sadržana u priopćenju koje je odobrio Papa 14. svibnja, a objavilo to naukovno tijelo Svete Stolice.
U dokumentu, koji su potpisali predstojnik i tajnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger i nadbiskup Tarcisio Bertone, podrobno je predstavljen slučaj s. Gramick i o. Nugenta, označen bezuspješnim pokušajima njegova rješavanja, također od strane Kongregacije za ustanove Bogu zavjetovanog života i družbe apostolskog života. Posebno se podsjeća da o. Nugent u jednome svom priopćenju od siječnja ove godine “nije bio spreman potpisati da homoseksualni čini predstavljaju nutarnji nered te dodaje jedan paragraf koji dovodi u pitanje definitivnu i nepromjenjivu narav katoličkog nauka o tome pitanju”.
“Budući da pokušaji zakonitih crkvenih vlasti u rješavanju problema sadržanih u napisima i pastoralnim djelovanjima dvoje autora nisu urodili plodom, Kongregacija za nauk vjere”, ističe se u priopćenju, “dužna je priopćiti za dobro katoličkih vjernika da su stavovi s. Jeannine Gramick i o. Roberta Nugenta u odnosu na nutarnje zlo homoseksualnih čina i objektivnog nereda homoseksualne sklonosti s naukovnoga gledišta neprihvatljivi, jer ne prenose vjerno jasni i stalni nauk Katoličke Crkve o tome pitanju”.
Ističući da su o. Nugent i s. Bramick često tvrdili da nastoje, u skladu s naukom Crkve, pristupati homoseksualnim osobama uz poštivanje i pozornost u priopćenju se nastavlja da “unatoč tome širenje zabluda i dvosmislenosti nije spojivo s kršćanskim stavom pravog poštivanja i milosrđa: osobe koje se bore s homoseksualnošću imaju, ne manje nego druge, pravo primiti izvorni nauk Crkve od onih koji za njih pastoralno skrbe. Dvosmislenosti i zablude o. Nugenta i s. Gramick prouzročili su zbunjenost među katolicima i naštetili zajednici Crkve”.
Odredba Kongregacije za nauk vjere “iz tih razloga s. Jeannini Gramick i o. Robertu Nugentu zabranjuje svako daljnje pastoralno djelovanje u prilog homoseksualnim osobama te ne mogu biti birani niti na jednu službu u svojim redovničkim ustanovama”.