Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Dublinu

Cork/Dublin (IKA/TU)

Od 2. do 6. ožujka u Hrvatskoj katoličkoj misiji (HKM) u Dublinu u Irskoj održana je korizmena duhovna obnova. Voditelj obnove bio je vlč. Davor Vuković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Početak duhovne obnove bio je na Pepelnicu, 2. ožujka u zajednici u Corku. Obnova se sastojala od prigode za ispovijed, pobožnosti križnoga puta, mise s propovijedi i euharistijskog klanjanja za vrijeme kojega se posebno molilo za mir u Ukrajini. U propovijedi je vlč. Vuković osobito istaknuo važnost obraćenja Bogu i obnove vjere, nade i ljubavi u neizvjesnom vremenu u kojemu živimo.

Od 4. do 6. ožujka održana je trodnevna duhovna obnova u crkvi Sv. Marije u Dublinu. Prvoga dana u središtu obnove i razmatranja bio je Kristov križ. Večernji program započeo je tihom molitvom za mir u Ukrajini, koja je bila popraćena zvonjavom zvona crkve sv. Marije. Nakon toga uslijedila je pobožnost križnoga puta te slavlje mise. Tijekom pobožnosti bila je i prigoda za ispovijed. U propovijedi je vlč. Vuković ukazao kako je korizma privilegirano vrijeme povratka Bogu, osobito kroz intenzivniju molitvu, odricanje i post te djelatnu ljubav prema bližnjima. Voditelj je pozvao vjernike da ostanu vjerni Kristu i Crkvi u vremenu sve veće vjerske ravnodušnosti. Obnova je završena klanjanjem Kristovu križu te prigodnim pjesmama, molitvama i razmatranjima.

Drugi dan duhovne obnove sastojao se od prilike za ispovijed, euharistijskog klanjanja i mise s propovijedi. Vlč. Vuković u homiliji je razmatrao o Isusovom pozivu cariniku Leviju da ga nasljeduje. Pritom je ukazao kako za Isusa nitko nije otpisan, prekrižen, zaboravljen. Kako i sam Isus kaže: „Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje“. U tom smislu, Isus i svakoga od nas uvijek iznova poziva, traži, potiče i opominje da mu se vratimo, da se „obratimo do svoga zloga puta i da živimo“. Na nasljedovanje Krista, na život u njegovoj milosti i ljubavi, na slobodu djece Božje i mi smo pozvani, ovdje i sada, tu gdje živimo i gdje jesmo, istaknuo je vlč. Vuković.

Treći dan duhovne obnove vlč. Vuković je, u zajedništvu sa voditeljem HKM Dublin, vlč. Josipom Levakovićem, predvodio svečano nedjeljno misno slavlje. U propovijedi je razmatrao o važnosti pustinje za duhovni život te o tri Isusove kušnje. U Isusovim kušnjama kristaliziraju se kušnje koje prate svakog čovjeka u svim povijesnim razdobljima, pa i u ovom našem vremenu.

Vlč. Vuković je osobito istaknuo suvremene kušnje koje se nadvijaju nad čovjekom i vjernikom današnjice: kušnja materijalizma, kušnja egozima i narcizma, kušnja veličanja vlastitog ja, kušnja kulta tijela i religije zdravlja, kušnja karijerizma, kušnja vjerske ravnodušnosti i praktične nevjere, kušnja bezbožnosti i ateizma srca, kušnja religijskog relativizma i sinkretizma, u konačnici, kušnja potpunog zaborava Boga. Na sve ove kušnje pozvani smo oduprijeti se živom vjerom u Boga Isusa Krista, ustrajnom molitvom, čitanjem Riječi Božje, slavljenjem sakramenata i ustrajanjem u vjernosti Katoličkoj Crkvi, istaknuo je vlč. Vuković. Na kraju misnog slavlja, vlč. Levaković zahvalio je vlč. Vukoviću na dolasku i na predvođenju duhovne obnove u HKM Dublin te mu zaželio sretan put u Domovinu. Istaknuo je kako se doista dobri Bog poslužio i riječima, i gestama, i glasom vlč. Vukovića kako bi nas „probudio“ iz uspavanosti i potaknuo na dobro življenje ovogodišnje korizmene priprave na Uskrs. Nakon mise uslijedilo je bratsko druženje u prostorijama HKM Dublin.