Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za mlade „Oni ostaviše sve i pođoše za njim“

Dubrovnik (IKA)

Korizmena duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije pod vodstvom fra Darija Galića, župnog vikara u Drinovcima, pod geslom iz Lukinog evanđelja „Oni ostaviše sve i pođoše za njim“, održana je 23. ožujka u dubrovačkoj katedrali.

Na početku korizmene duhovne obnove don Ivo Markić, predsjednik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, pozdravio je predvoditelja i sve okupljene te predstavio plan i program duhovne obnove. Nakon uvodnih pozdrava predvoditelj Galić je započeo s pokorničkim bogoslužjem.

Svečano euharistijsko slavlje također je predvodio župni vikar Galić uz koncelebraciju dubrovačkog povjerenika za mlade Markića, katedralnog župnika don Marina Lučića, župnog vikara župe Svetog Križa u Gružu fr. Anta Gavranovića i uz asistenciju dubrovačkog đakona don Petra Markića.

Predvoditelj slavlja se u homiliji osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem su vjernici mogli čuti kako se navještala smrt Kristova te kako su naviještali da ga treba „ukloniti i smaknuti“ jer im je smetao. Podsjetio je kako je Isus, ulazeći u hram, razbacao stolove i čistio Božju kuću te kako mu se nitko nije suprotstavio, znajući da to što su napravili od kuće Božje se protivi božanskom zakonu, jer Bog je odredio da hram i njegov predio bude predviđen za bogoštovlja, kazao je propovjednik. Isus im je na poseban način govorio o novom hramu koji će podignuti na tri dana te će baš za te riječi u hramu on kasnije biti optužen.

Nadalje je propovjednik govorio o zavisti jer se u evanđelju naviješta kako Isus Krist bijaše predan iz zavisti. Što je zavist? Zavist je unutarnja muka što je netko nešto dobio, a osobno nismo dobili. Unutarnja praznina, vapaj i bol koja na poseban način stvara gorčinu, neprihvaćanje drugoga i drugačijega, pojasnio je mladima. Primijetio je da zavist dovela do toga da se ubije Isusa. Isusa je mnoštvo slijedilo, okupljao je masu i oni su se osjetili ugroženi. Ako ga sklone, riješiti će svoju muku.

To se događa u našim životima, nastavio je propovjednik Galić, kada mislimo da je problem u drugome, a zapravo je problem u nama samima. „Nitko ne može biti tako opasan neprijatelj kao ti sam sebi. Nitko ne može tebe upropastiti, kao što možeš sam sebe“, kazao je predvoditelj. Kada je čovjek izvan istine, zasljepljuje ga laž, i onda čovjek ima potrebu optuživati druge. Kada čovjeku život nije onakav kakav želi, netko drugi je kriv za to. Unutarnje muke, unutarnji problemi i praznine se ne mogu riješiti tako što će se druge uklanjati iz svog života ili s ovog svijeta. Upravo smo sami odgovorni za to gdje smo prispjeli jer naš je život plod naših izbora, posvijestio je. Kada čovjek ulazi u istinu o sebi, onda ulazi u slobodu. To nije lako, ustvrdio je propovjednik te istaknuo: „Zato Bog želi nama pomoći i otvoriti oči našeg srca, da se ne damo zavesti, da ne smatramo da ćemo sve probleme riješiti kada se riješimo druge osobe.“

Čitajući Evanđelje može se promisliti da je Isus doživio neuspjeh. Govorili su mu razne pogrde, odbacivali su ga njegovi sljedbenici, ali on nije uzvraćao njima na njihove uvrede uvredama, nego se povukao u odnos sa svojim Ocem. „Kada osobno u svom životu doživljavamo udarce, kada damo od sebe sve, a drugi nam uzvraćaju odbacivanjem, mržnjom, psovkom, agresijom – što ćemo mi s tim? Hoćemo li se opustiti i uzvratiti istom mjerom, oko za oko, zub za zub ili ćemo slično Kristu povući se i svoju ranjenost sjedinjavati s Bogom. To treba biti naš put“, poručio je vikar Galić. Pojasnio je sudionicima obnove da onda kada daju sve od sebe što su mogli dati, trebaju ostaviti sve i povući se u vrijeme s Bogom. Mjesto povlačenja nije mjesto poraza, već mjesto tišine i samoće, zajedništva i jedinstva s Bogom, mjesto na kojem se skupljaju snage da se može oprostiti i izdignuti se iznad svega. „On je tu s nama, u našoj samoći. Budemo li to znali i vjerovali, nećemo nositi svoj križ sami. Bog te osjeća, Bog te razumije i Bog te gleda“, zaključio je predvoditelji duhovne obnove za mlade Galić.

Liturgijsko pjevanje na misi je predvodio Mješoviti župni zbor župe Svetog Križa iz Gruža, a nakon toga zbor mladih.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je nagovor prije klanjanja u kojem se predvoditelj duhovne obnove nadovezao na evanđeoski tekst u kojem se opisuje kako je Krist susreo svoje učenike. Svi Božji prijatelji su bili grešnici, kao što smo i mi, ustvrdio je. Upornost i ustrajnost pokazuju ljubav. Ne može se postati novim ljudima preko noći, za to treba vrijeme. Ono što zavoliš postaje dio tebe, tko zavoli Krista, njega će Krist pratiti kroz život, poručio je vikar Galić.

Tijekom duhovne obnove mladi su sudjelovali u pokorničkom bogoslužju, imali prigodu za ispovijed, predmolili molitvu krunice, sudjelovali na euharistijskom slavlju, poslušali duhovni nagovor i pridružili se euharistijskom klanjanju. Dubrovačka katedrala je bila ispunjena molitvom i zajedništvom. Ova korizmena duhovna obnova nije samo pružila priliku mladima da se duhovno obnove prije Uskrsa, već im također omogućila da se osnaže za daljnji život i put na kojem se nalaze.

Korizmena duhovna obnova se odvijala u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije. Za mlade Korčulanskog i Pelješkog dekanata održana je u subotu 16. ožujka u crkvi sv. Josipa u Veloj Luci, a za mlade ostalih dekanata ove subote u dubrovačkoj katedrali.